Ceremonia de decernare a Premiului Saharov
Un scaun gol în centrul hemiciclului din Parlamentul European a marcat absenţa cineastului ucrainean Oleg Senţov de la ceremonia de decernare a Premiului Saharov.
Lica Manolache, 13.12.2018, 13:25
Parlamentul European a organizat, miercuri, ceremonia de decernare a prestigiosului Premiu Saharov pentru libertate de gândire. Distincţia a fost acordată anul acesta cineastului ucrainean Oleg Senţov, aflat în detenţie în Rusia.
Prin curajul şi determinarea lui, punându-şi viaţa în pericol, cineastul Oleg Senţov a devenit un simbol al strădaniei pentru eliberarea prizonierilor politici din Rusia şi întreaga lume. Recompensându-l cu Premiul Saharov, Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu el şi cauza lui. Lupta lui ne aminteşte că este datoria noastră să apărăm drepturile omului peste tot în lume şi în orice circumstanţă”, a transmis Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, la momentul anunţării câştigătorului distincţiei.
Absenţa regizorului de la ceremonia de decernare a premiului a fost marcată printr-un scaun gol în centrul hemiciclului de la Strasbourg. În numele lui Senţov, a luat cuvântul verişoara acestuia, Natalia Kaplan, care l-a descris drept o persoană orientată spre obiective şi cu un acut simţ al justiţiei, informează Agerpres. Ea a citit o scrisoare din partea lui Senţov, în care cineastul numeşte premiul o onoare nemeritată şi îşi exprimă speranţa că va mai avea încă timp pentru a se ridica la înălţimea acestuia:
“Nu pot fi prezent în această sală, dar îmi puteţi auzi cuvintele. Chiar dacă sunt pronunţate de altcineva. cuvintele reprezintă principalul instrument al unei persoane, uneori unicul instrument, mai ales atunci când i s-a luat totul”, a transmis regizorul.
Premiul Saharov 2018 (subtitrare în limba română):
Oleg Senţov, în vârstă de 42 de ani, se află în închisoare după ce a primit din partea justiţiei din Rusia, în 2015, o condamnare la 20 de ani de închisoare pentru presupuse activităţi teroriste în Crimeea. Ucrana şi statele europene îl consideră deţinut politic Candidatura cineastului ucrainean a fost susţinută de gruprurile conservatoare şi liberale din Parlamentul European şi de ONG-uri din Mediterana care ajută naufragiaţii.
Regizorul ucrainean s-a aflat în greva foamei mai bine de 140 de zile, însă a renunţat la această formă din cauza deteriorii grave a sănătăţii. Totodată, a fost ameninţat că, dacă nu încetează greva foamei, va fi alimentat cu forţa.
O mulţime de personalităţi din lumea arteler şi culturii au cerut Rusiei eliberarea lui Senţov. Recent, faimosul cineast francez Jean-Luc Godard a refuzat o invitaţie la muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg din cauza „condiţiilor de detenţie la care este supus regizorul Oleg Senţov”.
Parlamentul European cere punerea în libertatea a lui Oleg Senţov, devenit un simbol al elibărării tuturor deţinuţilor politic din Rusia.
Premiul Saharov a fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Anul acesta s-au împlinit împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a dinsctiţiei.