Cei mai mulți români nu își permit să meargă în vacanță
Aproape trei din zece europeni nu și-au permis o vacanță de o săptămână anul trecut, însă cifrele din România sunt duble față de media Uniunii Europene.
Lica Manolache, 05.09.2024, 22:09
Perioada concediilor estivale se încheie, astfel că Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a publicat date privind concediile europenilor. Potrivit acestora, anul trecut, 28,5% din populația Uniunii Europene nu și-a putut permite o vacanță de o săptămână petrecută departe de casă. Astfel, aproape două treimi din populația UE a mers într-o vacanță care include cel puțin departe de casă.
60% dintre români nu își permit o vacanță de o săptămână
Numărul celor care își permit o vacanță anuală variază semnificativ între cele 27 de state membre. România se află la coada clasamentului cu un procent de 59.5% din populație care nu a plecat într-o vacanță de cel puțin o săptămână anul trecut. În spatele țării noastre, dar la mare distanță, se află Bulgaria, Ungaria și Grecia cu procente de 43-44% din totalul populației.
La polul opus se situează Țările de Jos, Suedia și Luxemburg, țări unde peste 85% din populație și-au permis cel puțin o vacanță departe de casă în 2023.
Ponderea populației care nu și-a premis o săptămână de vacanță în 2023 / Sursa: Eurostat
Doar 1 din 3 români a mers în vacanță în 2022
Eurostat a dat publicității și cifrele privind populația care a mers cel puțin într-o vacanță în 2022. Din nou România se află pe ultima poziție, alături de Bulgaria, cu numai 28% din totalul cetățenilor care și-au luat cel puțin o vacanță în urmă cu doi ani. Cifrele sunt cu mult sub media Uniunii Europene de 62%. De altfel, și distanța față de următoarele clasate, Italia (41%) și Grecia (44%) este una considerabilă.
De cealaltă parte, cel mai mare procent a fost cel din Țările de Jos unde 84% din totalul populației a mers în vacanță cel puțin o dată în 2022, Pe următoarele poziții, se situează Luxemburg (83%) și Finlanda (81%).
Cât au cheltuit europenii pe vacanțe
Totodată, tot în 2022, locuitorii din cele 27 de țări ale UE au cheltuit 474 de miliarde de euro în scop turistic, iar mai bine de jumătate din această sumă (53%) a mers către vacanțele petrecute în altă țară decât cea de domiciliu. Cele mai mari ponderi pentru vacanțele în străinătate au fost în Luxemburg (98%), Belgia (90%) și Malta (89%).
Tot rezidenții din Luxemburg au fost cei care au avut cele mai mari cheltuieli turistice pe noapte (175 euro), urmați de cei din Austria cu 154 euro. Media UE a fost de 87 euro, în timp ce românii au plătit în medie circa 67 de euro pentru o noapte de vacanță, puțin sub Bulgaria (69 euro), Spania și Italia (ambele cu 72 de ore).