Ce știu europenii despre antibiotice?
Mai bine de o treime dintre românii cred că antibioticele tratează infecțiile virale, iar procentul populației care apelează la aceste medicamente fără rețetă este peste media UE.
Lica Manolache, 19.11.2022, 18:30
Utilizarea antibioticelor în Uniunea Europeană este în scădere, dar jumătate din populație crede că antibioticele pot fi folosite împotriva virusurilor. Informațiile reies dintr-un sondaj Eurobarometru special publicat cu prilejul Zilei europene a sensibilizării cu privire la antibiotice.
Doar 23% dintre respondenți au declarat că au luat antibiotice sub formă orală în ultimul an, cea mai mică pondere înregistrată din 2009 până în prezent. Procentele variază mult între cele 27 de state membre, de la 42 % în Malta, la numai 15% în Suedia sau Germania. În același timp, 8% dintre antibiotice au fost administrate fără rețetă medicală, iar o bună parte din populația UE a apelat fără motiv la antibiotice, pentru simptome sau infecții virale. Acest fapt se datorează, cel mai probabil, faptului că numai 50% dintre europeni știu că antibioticele nu ucid virusurile. Mai mult, doar 3 din 10 europeni știu că utilizarea nenecesară a antibioticelor le face să devină ineficiente și că administrarea acestora ar trebui să înceteze numai la finalizarea întregii cure de tratament.
La fel de puțin respondenți cunosc efectele secundare ale antibioticelor și că răcelile nu pot fi tratate cu ajutorul lor. Populația UE este înclinată să apeleze la antibiotice pentru infecția tractului urinar (15%), dureri în gât (13%), bronșită (12%), răceală (11%), gripă (10%), febră (10%) sau COVID-19 (9%).
Vă amintiți dacă ați fost informați în ultimul an să nu utilizați antibiotice fără să fie cazul, cum ar fi, spre exemplu, pentru tratarea răcelii? Roșu – Nu / Albastru – Da (datele sondajului Eurobarometru pentru România, în interiorul graficului)
Datele sondajului special Eurobarometru pentru România arată că 21% dintre respondenți au răspuns că au luat antibiotice în ultimele 12 luni. 19% dintre aceștia nu au avut prescripție medicală pentru tratament. O cincime dintre respondenți (21%) nu știau că antibioticele îți pierd eficiența dacă sunt consumate fără să fie nevoie. În schimb, doar 35% dintre români cred că antibioticele ucid virusurile și 30% cred că acestea sunt eficiente împotriva răcelii.
Când credeți că trebuie să opriți tratamentul cu antibiotice: odată ce terminați dozele recomandate de medic – Albastru / când vă simțiți mai bine – Roșu (datele pentru România, în interiorul graficului)
Rezistența la antimicrobiene produce riscuri serioase asupra sănătății, după cum atrage atenția și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) care a publicat vineri date care indică o creștere semnificativă a numărului de infecții și de decese cauzate de rezistența la antibacteriene. Deși consumul total de antimicrobiene a scăzut cu 23% în ultimul deceniu (2012-2021), utilizarea celor mai eficiente antibiotice a înregistrat un avans considerabil, mai ales în spitalele europene. Tot ECDC estimează că peste 35.000 de persoane mor în fiecare an în cele 27 de state UE, Islanda și Norvegia din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice. Aceste infecții ridică cheltuielile din sistemul sanitar al Uniunii Europene cu circa 1,5 miliarde de euro.
Ziua europeană a sensibilizării cu privire la antibiotice este o inițiativă europeană anuală în domeniul sănătății, care are loc la 18 noiembrie, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la amenințarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene și la importanța utilizării prudente a antibioticelor, informează Comisia Europeană.
Vi s-au luat probe de sânge, de urină sau prin exudat faringian pentru a afla cauza bolii înainte de a începe tratamentul cu antibiotice? Roșu – Nu / Albastru – Da (datele pentru România, în interiorul graficului)