CE propune o revizuire a normelor privind siguranța rutieră
Comisia Europeană propune modernizarea normelor UE privind siguranța rutieră și înmatricularea vehiculelor. Noile măsuri includ inspecții tehnice periodice pentru vehiculele electrice, digitalizarea certificatelor de înmatriculare, dar și metode noi de testare a emisiilor.
Lica Manolache, 25.04.2025, 16:14
Comisia Europeană a prezentat o propunere de revizuire amplă a legislației Uniunii Europene în materie de siguranță rutieră și înmatriculare a vehiculelor, cu obiectivul de a îmbunătăți siguranța pe șosele și calitatea aerului în întreaga Uniune, se arată într-un comunicat emis joi de Executivul comunitar.
Noile norme țin cont de evoluțiile tehnologice din sectorul auto, precum creșterea ponderii vehiculelor electrice și utilizarea pe scară largă a sistemelor avansate de asistență pentru conducători auto. Astfel, Comisia propune consolidarea inspecțiilor tehnice periodice, introducerea de controale anuale pentru autoturismele și camionetele mai vechi, precum și implementarea unor metode moderne de testare a emisiilor, în scopul identificării vehiculelor cu niveluri ridicate de poluare.
Totodată, Comisia propune o digitalizare a certificatelor de înmatriculare și a rapoartelor de inspecție, cu scopul de a facilita schimbul transfrontalier de date și pentru a combate fraudele, inclusiv manipularea frauduloasă a odometrelor. De asemenea, se urmărește facilitarea inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru cetățenii care locuiesc temporar într-un alt stat membru. Prin implementarea propunerii, cetățenii UE vor beneficia de recunoașterea transfrontalieră a ITP-urilor efectuate într-un alt stat membru pentru autoturisme timp de șase luni.
Aceste modificări demonstrează angajamentul UE față de o mobilitate sigură și sustenabilă, promovând totodată libera circulație a persoanelor și bunurilor, se arată în comunicatul Executivului care estimează că măsurile propuse ar putea salva aproximativ 7.000 de vieți și preveni circa 65.000 de vătămări grave între 2026 și 2050.
În vederea implementării acestor măsuri, Comisia propune revizuirea a trei directive-cheie: cea privind inspecția tehnică periodică (ITP) a vehiculelor, cea referitoare la documentele de înmatriculare, și cea privind controlul tehnic în trafic (RSI) al vehiculelor comerciale.
Normele mai vizează și vehiculele nesigure care contribuie la accidentele rutiere cu victime sau vătămări de persoane. Executivul mai precizează că normele nu a mai fost actualizate în ultimul și nu mai reflectă în totalitate progresele tehnologice recente, precum sistemele de asistență la conducere sau creșterea numărului de vehicule electrice. De asemenea, vehiculele extrem de poluante și zgomotoase, deși reprezintă un număr redus, generează o proporție considerabilă de emisii poluante. Actualele reglementări nu abordează suficient problema poluării aerului și a zgomotului rutier.
Totodată, îmbătrânirea parcului auto sporește riscul de manipulare frauduloasă a odometrelor, o practică ce afectează în mod negativ protecția consumatorilor. Pentru a combate aceste practici și pentru a îmbunătăți cooperarea între statele membre, este necesară actualizarea procedurilor și utilizarea extinsă a tehnologiilor moderne.
Printre principalele măsuri propuse se numără introducerea inspecțiilor tehnice periodice pentru vehiculele electrice, noi teste pentru sistemele electronice de siguranță, inclusiv verificarea integrității software-ului relevant pentru siguranță și emisii, precum și testarea avansată a nivelului de emisii, în special pentru detectarea vehiculelor modificate ilegal. Aceste teste vor include metode de măsurare a particulelor ultrafine și a oxizilor de azot (NOx), pentru a îmbunătăți protecția mediului și sănătatea publică.