Ce fac europenii cu telefoanele și computerele scoase din uz
O bună parte dintre români preferă să își vândă sau cedeze telefonul mobil sau computerul, în timp ce reciclarea acestor aparate este forte scăzută.
Lica Manolache, 24.11.2023, 19:10
România se numără printre statele UE cu pondere cea mai mare a cetățenilor care își vând sau cedează computerele, telefoanele mobile sau alte gadget-uri, arată datele oferite de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), valabile pentru anul 2022. În același timp, românii sunt codași la reciclarea acestor aparate și dispozitive.
Datele publicate vineri arată că 19% dintre cetățenii UE îşi păstrează acasă vechiul computer de tip desktop. Alți 13% îl reciclează, 8% îl vând sau îl cedează altcuiva şi 2% îl aruncă: Restul europenilor care dețin un computer vechi continuă să îl utilizeze sau au făcut altceva cu el.
Cea mai mare rată a reciclării computerelor de tip desktop s-a înregistrat anul trecut în Suedia (29%), urmată de Țările de Jos (27%), apoi Finlanda, Danemarca și Austria cu procente în jurul de 20%. România se numără printre statele cu cele mai scăzute rate ale persoanelor care şi-au reciclat computerele de tip desktop, ponderea fiind de 6,6%. În spatele țării noastre se află Letonia (5,4%), Croația, Cipru și Bulgaria, toate cu o rată de reciclare de sub 4%.
În schimb, România are printre cele mai ridicate cote ale persoanelor care și-au vândut sau și-au cedat vechiul computer de tip desktop (13%). Doar Țările de Jos au avut o pondere mai mare decât țara noastră (15%).
Ce fac europenii cu telefoanele, laptopurile și tabletele, computerele tip desktop vechi / Sursa: Eurostat
Coloana 1: Le păstrează în gopodărie / Col 2: Vândute sau cedate / Col 3: Reciclate / Col 4: Aruncate
În ceea ce privește telefoane mobile sau smartphone-uri vechi, jumătate dintre europeni (49%) prefere să le păstreze în casă. Astfel, doar 10% din populația Uniunii a reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone în 2022. 17% dintre cetățenii UE l-au cedat sau vândut altcuiva din afara gospodăriei, iar 2% l-au aruncat fără ca dispozitivul să fie reciclat.
Grecia (18%), Austria (17%) şi Cehia (15%) sunt statele cu cele mai mari ponderi ale persoanelor care şi-au reciclat vechiul telefon mobil sau smartphone. Din nou, România se află printre statele cu cele mai mici ponderi ale reciclării (7,5%), alături de Estonia (6,5%), Letonia (5,8%) şi Bulgaria (4%).
În schimb, cel puțin unul din cinci români (22%) şi-a cedat sau vândut vechiul telefon mobil sau smartphone. Ponderea acestora a fost mai mare doar în Croaţia (32%) și Ţările de Jos.
Rata de reciclarea a telefoanelor mobile în statele UE (2022) / Sursa: Eurostat
Datele Eurostat mai arată că o treime (33%) dintre persoanele din UE păstrează vechile laptopuri și tablete în gospodărie. Din nou, ponderea celor care le reciclează este de numai 10% le reciclează. Alți 11% le cedează sau le vând altcuiva în timp ce 1% le aruncă fără a fi reciclate. Restul respondenţilor fie nu au cumpărat laptopuri, continuă să le utilizeze sau au făcut altceva cu ele.
Cea mai mare proporţie a persoanelor care şi-au reciclat vechile laptopuri şi tablete se înregistra anul trecut în Suedia, Finlanda şi Danemarca, toate cu o pondere de aproximativ 18%. Din nou, România, Letonia şi Bulgaria au cele mai slabe cifre, cu o proporție de sub 5% din populație care a reciclat aceste dispozitive în 2022.