Câți români pot vota pentru alegerile europene
România este a șasea țară din UE după numărul de persoane cu drept de vot la alegerile europene.
Lica Manolache, 05.06.2024, 17:41
Cetățenii UE sunt așteptați la urne în următoarele zile pentru a alege viitorii eurodeputați. Scrutinul se desfășoară între 6 și 9 iunie în cele 27 de state membre, în funcție de ziua sau zilele stabilite de țară în parte. Cu această ocazie, Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) a publicat datele cu primire la numărul de persoane cu drept de vot în cele 27 de state membre.
Peste un milion de tineri români votează pentru prima oară
Astfel, România are 18,9 milioane de cetățeni cu drept de vot, a șasea țară din UE după acest criteriu. În fața țării noastre se situează Germania unde sunt așteptate la urne circa 65,1 milioane de persoane, urmată de Franța (50,7 milioane) și Italia (47,3 milioane).
La polul opus, cel mai mic număr de persoane cu drept de vot se înregistrează în Malta (0,4 milioane), Luxemburg (0,5 milioane) și Cipru (0,7 milioane).
Situația este aproape identică și în ceea ce privește persoanele care au împlinit vârsta legală pentru a-și exprima votul de la scrutinul european din 2019. Astfel, cei mai mulți tineri care pot vota pentru prima oară se află în Germania (5,1 milioane de persoane), Franța (4,5 milioane) și Italia (2,8 milioane).
Cele mai puține noi persoane cu drept de vot sunt în Malta (26 000 de persoane), Cipru (59 000) și Estonia (70 000). România are peste 1,1 milioane de cetățeni care pot participa pentru prima oară la votul pentru Parlamentul European.
Laureații Premiului Saharov cheamă europenii la vot
Tot cu ocazia acestui scrutin electoral, Parlamentul European a lansat un clip în care laureați ai Premiului Saharov îi invită pe europeni să meargă la vot.
„Ne pierdem libertatea în lume. Folosiți-vă votul pentru a apăra democrația, folosiți-vă vocea în locul celor care nu pot face acest lucru”, a declarat Oleksandra Matviciuc, laureată a Premiului Saharov în 2022, în mesajul video inclus în clipul din campania #FoloseșteȚiVotul.
Matviciuc este președinta Centrului pentru libertăți civile, un ONG care ține evidența crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de armata rusă în Ucraina. Matviciuc este și laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2022.
„Dragi cetățeni europeni, în Europa aveți un dar prețios: puterea de a vă alege liderii și de a vă modela viitorul”, a spus Svetlana Tihanovskaia, una dintre laureatele Premiului Saharov în 2020 și lidera opoziției din Belarus.
„Democrația este un sistem dificil de construit, dar și foarte ușor de pierdut”, adaugă Lorent Saleh, fost prizonier politic, laureat al Premiului Saharov în 2017, reprezentând opoziția democratică din Venezuela.
Clipul îl include și pe Leonid Volkov, fost șef de cabinet al lui Alexei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov în 2021. Opozantul lui Vladimir Putin a murit în închisoare în Rusia pe 16 februarie 2024.