Câți europeni au folosit dispozitive smart în 2020
România este penultima în UE la numărul de cetățeni care au folosit ceasuri de tip smart watch sau alte dispozitive portabile cu conexiune la internet.
Lica Manolache, 25.02.2021, 21:10
Unul din 5 europeni cu vârsta între 16 şi 74 de ani au utilizat anul trecut dispozitive portabil cu conexiune la internet arată datele publicate joi de Eurostat. Categoria include ceasurile de tip smart watch, brăţările fitness, ochelarii conectaţi, hainele şi încălţămintea conectată la Internet, denumite wearables.
Cehia, țara cu cei mai mulți purtători de wearables
România se situează printre ultimele locuri din UE la acest capitol cu un procent de numai 8% din populație. În fața țării noastre se află Bulgaria și Ungaria (ambele cu 10% din totalul populației) și Cipru (9%), iar Grecia se situează ultima în rândul statelor membre cu doar 7% din populație care a folosit în 2020 dispozitive wearables. La popul opus, cu o pondere de peste 30% din populație, se află trei state: Cehia (35%), Finlanda (33%) și Estonia (31%).
28% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au utilizat dispozitive wearable în cea mai mare măsură. Acestea sunt urmate de segmentul de populație cu vârsta între 25 şi 54 de ani au (23%) și de cele cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani (11%), în timp ce numai 5% din persoanele cu vârsta între 65 şi 74 de ani au utilizat astfel de gadget-uri.
Procentele de utilizare a dispozitivelor wearables în statele UE (Sursa: Eurostat)
Ce gadget-uri cu internet au preferat europenii
Aceleași date publicate de Eurostat arată care sunt cele mai populare dispozitive cu conectare la internet. Astfel, dispozitivele wearbles enumerate mai sus au fost folosite anul trecut de către 19% din populația UE cu vârste între 16-74 ani. Pe următoarea poziție se situează asistenții virtuali precum boxele smart sau aplicații de acest tip, folosite de către 11% dintre europeni.
Dispozitivele pentru managementul energiei precum termostatele, contoarele sau sistemele de iluminat conectate la Internet au fost utilizate de 10% din populația UE. 6% din populație a folosit autovehiculele cu conexiune la internet wireless, același procent înregistrându-se și în categoria electrocasnicelor (aspiratoare robot, frigidere, cuptoare, ș.a). Dispozitivele medicale pentru monitorizarea tensiunii, nivelului de zahar sau a greutății au fost utilizate de 5% dintre cetățenii UE, iar 2% au folosit jucării conectate la internet.
Procentele populației din UE care a utilizat dispozitive și siteme conectate la internet în 2020 (Sursa: Eurostat)
Două treimi dintre românii din mediul urban sunt interesați de tehnologie
Revenind la România, un studiul Tech Trends 2021 realizat de Starcom România, arată un interes crescut pentru tehnologie în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban. 67% dintre aceștia s-au declarat interesați, iar 40% au declarat că încearcă să rămână la curent cu cele mai recente tehnologii. Aparatele de uz casnic inteligente sunt cele mai populare tehnologii în rândul utilizatorilor de internet din mediul urban. Acestea sunt urmate de tehnologia 5G și tehnologia legată de energia verde.