Carduri europene pentru persoanele cu dizabilități
Persoanele cu dizabilități din Uniunea Europeană vor beneficia de două carduri menite să asigure aceleași condiții și un tratament egal în toate statele membre.
Lica Manolache, 12.02.2024, 16:52
Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord asupra cardurilor europene persoanele cu dizabilități. Cele două carduri vor acorda posesorilor de carduri, precum și persoanelor care îi însoțesc și animalelor de asistență, acces la marea majoritate a condițiilor la fel ca și posesorii de carduri naționale.
Astfel, Cardul european pentru persoane cu dizabilități va asigura același tratament în mijloacele de transport, la manifestațiile culturale, muzeele sau centrele sportive din toate statele UE, transmite legislativul european. Totodată, persoanele cu dizabilități care au nevoie de mai multă asistență sau care au dreptul la sprijin din partea unui asistent personal vor putea adăuga litera „A” pe cardul lor.
Al doilea card european, cel pentru parcare, va asigura beneficiarilor acces egal la condiții preferențiale, cum ar fi taxe de intrare reduse sau zero, acces prioritar și acces la parcări rezervate, mai menționează comunicatul PE. Ambele carduri vor fi emise gratuit în termen de 90 de zile, în format fizic, dar și în format digital, unde este posibil.
Acordul încheiat vineri de negociatorii celor două instituții europene urmează să fie validat de Parlamentul European și Consiliul UE, apoi directiva va fi transpusă în legislaţia naţională.
„Persoanele cu dizabilităţi aşteptau această legislaţie cu nerăbdare. Cardul european pentru persoane cu dizabilități depășește simpla facilitare a deplasărilor, este dovada angajamentului UE de a garanta libera circulaţie pentru toţi europenii”, a declarat Lucia Duris Nicholsonova, eurodeputat și raportor al directivei.
La rândul său, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a subliniat importanța directivei și pentru tinerii care merg la studii în alte state UE: „Acest card va ajuta în mod considerabil personale cu dizabilități atunci când călătoresc în alte state membre. Sunt în mod special mândru că sprijinim studenții cu dizabilități Erasmus+ care vor putea folosi cardurile în timpul șederii lor.”
Conform estimărilor Eurostat, în cele 27 de state membre trăiesc 101 milioane de persoane cu handicap, adică unul din patru europeni cu vârsta de peste 16 ani. Datele pentru anul 2022 arată că ponderea femeilor cu dizabilități a fost mai mare decât cea a bărbaților în toate țările Uniunii. În medie, 29,5% din totalul populației feminine prezintă un handicap, față de 24,4% din totalul populației masculine.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, numărul total de persoane cu dizabilităţi depășea 900.000 de persoane în toamna anului trecut. Dintre acestea, 98,23% (893.686 persoane) se aflau în îngrijirea familiilor şi/sau trăiau independent (neinstituţionalizate). Restul de 1,77% (16.068 persoane) se aflau în instituţiile asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi coordonate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.