Calitatea aerului în România
România este aproape de a fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție deoarece nu a luat măsurile nescesare pentru a reduce poluarea aerului
Lica Manolache, 24.01.2018, 19:48
Nouă miniștri pentru mediu din țările UE, printre care și cel din România, au fost invitați la o reuniune ce va avea loc la Bruxelles marți, 30 ianuarie, având ca obiectiv găsirea de soluții care să abordeze problema gravă a poluării aerului. România se află printre statele cu cea mai proastă calitate a aerului din Europa și a întârziat aplicarea măsurilor pentru reducerea poluanților atmosferici.
De altfel, este deja deschisă o procedură de neîndeplinire a obligațiilor împotriva a 16 state membre. În cazul în care România sau celelalte state vizate nu vor lua măsuri pentru a reduce nivelul de poluanți principali, Comisia Europeană va fi obligată să treacă le trimită în fața Curții Europene de Justiție.
Comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: Am solicitat această reuniune privind calitatea aerului din trei motive: pentru a asigura protecția cetățenilor; pentru a clarifica faptul că lipsa unei îmbunătățiri a calității aerului are consecințe juridice și pentru a le reaminti statelor membre că facem acest pas la sfârșitul unei lungi — unii ar spune chiar prea lungi — perioade în care am oferit sprijin, consiliere și am formulat avertizări. Noi, Comisia, avem în primul rând o responsabilitate față de milioanele de europeni — tineri și bătrâni, bolnavi și sănătoși — care sunt afectați de proasta calitate a aerului. Părinții unui copil care suferă de bronșită sau fiica unei persoane cu o boală pulmonară doresc să simtă cât mai rapid o îmbunătățire a calității aerului. Pentru ei sunt inutile niște planuri de acțiune pe termen de 10-12 ani sau unele care sunt ineficace.
Populația urbană expusă la poluarea particulelor în suspensie (date colectate în 2012) – Sursa:Eurostat
Sute de mii de decese din cauza poluării în Europa
Răspunsul pentru convocarea la Bruxelles a venit din partea ministrului Mediului de la București, Grațiela Gavrielscu, care mută presiunea pe primăriile orașelor din România. “Potrivit legii, responsabilitatea calităţii aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea şi monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri şi am purtat corespondenţă oficială cu edilii marilor aglomerări urbane şi i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătăţii locuitorilor din oraşele dumnealor şi pentru evitarea situaţiei ca României să i se impună sancţiuni de către Comisia Europeană, a declarat ministrul Gavrilescu pentru Mediafax.
Datele Agenției Europene de Mediu (EEA) arată că România se află în topul statelor europene în care populația este puternic expusă la poluare. 54% din populația urbană este expusă la noxe și particule în suspensie peste limitele agreate în Uniunea Europeană. Din cauza calității precare a aerului ce cauzează boli respiratorii și cardiovasculae, peste 400.000 de persoane îşi pierd viaţa prematur, în fiecare an, în Uniunea Europeană (circa 24.000 în România). Agenția Europeană oferă date în timp real despre poluarea din statele europene, cu ajutorul stațiilor pentru măsurarea calității aerului. Din nefericire, stațiile instalate în România nu transmit datele și nu pot fi accesate online, la fel cele din majoritatea statelor UE.
Populația expusă la poluarea aerului (galben) și poluare fonică (albastru) – Sursa: Eurostat
Calitatea aerului în Europa (clip video în limba engleză)