Bulgaria, mai aproape de zona euro, România bate pasul pe loc
Bulgaria ar putea adera în 2023 la zona euro, în timp ce România nu este sigură că va fi pregătită nici peste patru ani.
Lica Manolache, 26.01.2020, 19:26
Bulgaria are drept obiectiv aderarea la zona euro până în 2023. Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a declarat că termenul stabilit de guvernul din țara sa este unul plauzibil. Mă aștept ca planurile de intrare a Bulgariei în zona euro să se realizeze exact așa cum s-a preconizat”, a spus șefa FMI a adăugat într-un interviu pentru postul bulgar de radio BNR.
Susținere din parte Băncii Centrale Europene
Georgieva a mai adăugat că a discutat despre termenul de aderare al Bulgariei și cu preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în marja forumului economic de la Davos.
„Christine Lagarde consideră că există o evoluţie pozitivă în ce priveşte Bulgaria şi se aşteaptă ca proiectele privind aderarea la zona euro să se realizeze aşa cum este prevăzut”, a spus Georgieva în cadrul interviului, citat de Agerpres. Directoarea FMI a mai precizat că Lagarde i-a transmis în cadrul discuției că se pare că în curând bulgara se va vorbi în sălile de ședință unde au loc întâlnirile oficialilor din zona euro”.
Peste 20 de ani de austeritate bugetară pentru Bulgaria
Țara vecină ar urma să adere în aprilie la mecanismul ratei de schimb ERM II, conform unui anunț al ministrul bulgar de finanțe Vladislav Goranov. Considerat „anticamera euro”, ERM II este cadrul de reglementare bancară în care un stat trebuie să petreacă minim doi ani înainte de a putea intra în zona euro.
Bulgaria, aplică de peste 20 de ani un regim de austeritate bugetară pentru menţinerea unor indicatori macroeconomici stabili, dar și pentru un unui nivel redus al datoriei publice.
România nu poate stabili un termen clar pentru aderarea la euro
Șapte state europene, printre care și România, au ca obiectiv trecerea la moneda unică europeană. Țara noastră se află la coada plutonului deoarece îndeplinește cele mai puține criterii pentru aderarea la zona euro.
Discuțiile prind anul în care România va adopta moneda euro par înghețate de aproximativ un an, deși Bucureștiul și-ar fi dorit ca termenul să fie anul 2024. Președintele Klaus Iohannis declara în luna decembrie a anului 2018: 2024 veste suficient de departe ca să putem fi pregătiți până atunci, dar, dacă ne uităm la situația de acum, cu lipsa de reforme structurale de acasă, ar fi hazardat să spun acuma că suntem pregătiți.”