Bugetul UE post-2020: Sprijin pentru reformele naționale
Comisia Europeană a propus, recent, crearea unui Program de sprijin pentru reforme și a unei Funcții de stabilizare a investițiilor.
Lica Manolache, 11.06.2018, 17:35
Comisia Europeană a propus, recent, crearea unui Program de sprijin pentru reforme și a unei Funcții de stabilizare a investițiilor. Propunerile sunt menite să aducă statele membre mai aproape de uniunea economică și sprijin pentru lărgirea zonei euro.
Cu un buget total de 25 de miliarde euro, Programul de sprijin pentru reforme vizează toate statele membre ale UE și este compus din trei elemente. Primul este instrumentul de realizare a reformelor căruia îi este acordat majoritatea bugetului, respectiv 22 de miliarde euro. Prin acest instrument va fi furnizat sprijinul financiar pentru realizarea reformelor-cheie identificate în contextul semestrului european.
Al doilea element, instrumentul de sprijin tehnic, va ajuta statele membre să pună la punct și să realizeze reforme și să își amelioreze capacitatea administrativă. Acest instrument beneficiază de experiența Serviciului de sprijin pentru reforme structurale, care, în ultimii ani, a oferit sprijin pentru mai mult de 440 de proiecte de reformă din 24 de state membre, se arată în comunicatul Comisiei Europene. Instrumentul va fi bugetat cu suma de 840 milioane euro.
2,16 miliarde euro va fi bugetul celui d-al treilea element, mecanismul de convergență, conceput pentru a oferi sprijin tehnic și financiar dedicat statelor membre care au făcut progrese tangibile în direcția aderării la zona euro. Totodată, prin acest mecansim se va asigura o tranziție și o participare cât mai reușite la euro pentru acele state membre care doresc să adopte moneda comună.
Funcția de stabilizare a investițiilor, un instrument de luptă pentru evitarea crizelor în zona euro
Cealaltă propunere a Comisiei Europene, Funcția europeană de stabilizare a investițiilor, va fi instrumentul ce va ajuta la stabilizarea nivelului investițiilor publice și la facilitarea unei redresări economice rapide în cazul unor șocuri economice majore în statele membre din zona euro și în statele participante la mecanismul european al cursului de schimb.
Statele membre vor trebui să respecte criterii stricte legate de soliditatea politicilor fiscale și macroeconomice, pentru accesul la împrumuturi cu o valoare de până la 30 de miliarde euro, însoțite de o subvenționare a ratei dobânzii care să acopere costurile acestora.
Juncker: „Euro este moneda Uniunii noastre”
Președintele Comisiei Euorpene, Jean-Claude Juncker, a precizat în legătură cu noile instrmente: Miza principală a uniunii economice și monetare este aceea de a îmbunătăți condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni. Acum, când ne îndreptăm privirile spre viitor și către sărbătorirea a 20 de ani de la lansarea monedei noastre unice, trebuie să oferim UE și zonei euro instrumentele de care au nevoie pentru a furniza și mai multă prosperitate și stabilitate europenilor. Obiectivul propunerilor de astăzi este acela de a face din uniunea economică și monetară forța protectoare și unificatoare care fost menită să fie încă de la început. Comisia angrenează resursele bugetului UE pentru a stimula performanța, reziliența și capacitatea de răspuns a tuturor statelor membre, fie ele deja state membre ale zonei euro sau state care se pregătesc să adere la euro. Euro este moneda Uniunii noastre, iar o zonă euro puternică și stabilă este esențială atât pentru membrii săi, cât și pentru UE în ansamblu.”
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: Astăzi mai parcurgem o etapă în direcția finalizării uniunii economice și monetare a Europei. Prin promovarea reformelor naționale și prin stabilizarea investițiilor publice în perioadele de recesiune, propunerile noastre vor consolida reziliența economiilor statelor membre luate izolat și a zonei euro în ansamblul său. De asemenea, propunem un instrument specific care să sprijine reformele din statele membre care se pregătesc să adere la euro. Obiectivul nostru ultim este acela de a asigura standarde de viață și sociale mai bune pentru toți europenii.”
România și viitorul buget UE
Bugetul post-2020 este un subiect de importanță majoră pentru România dintr-o serie de motive. În primul rând, economia țării, în care sunt incluse investițiile în infrastructură și agricultura, este dependentă de banii comunitari ce vor fi distribuiți către țara noastră. În al doilea rând, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene, iar în mandatul său se poate ajunge la un acord privind următorul buget.