Aviz motivat al CE privind depozitele de deșeuri din România
România riscă să ajungă în fața justiției din cauza gropilor de gunoi neînchise. În același timp, țara noastră are o rată mică de reciclare, dar și un număr redus de deșeuri municipale generate.
Lica Manolache, 09.02.2024, 20:15
Comisia Europeană a transmis, miercuri, României un aviz motivat, pentru că nu a respectat în totalitate directivele europene privind deșeurile. Prin semnarea tratatului de aderare la UE, România trebuia ia măsurile necesare privind cele 101 gropi de gunoi neconforme până la 16 iulie 2017. Obligațiile nu au fost respectate în totalitate, astfel că Executivul comunitar a transmis o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.
România a închis 92 din cele 101 depozite de deşeuri. Dintre cele nouă gropi de gunoi rămase, cinci au ca termen pentru închidere şi reabilitare perioada 2026-2028, iar pentru alte patru nu există un termen cert. Din această cauză Comisia a emis aviz motivat în această săptămână. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare, altfel Executivul european poate trimite cazul către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Cele două directive ale UE privind deșeurile solicită statelor membre să ia măsurile necesare pentru a închide şi a reabilita o groapă de gunoi care nu a primit autorizație. Totodată. țările din spațiul comunitar au obligația să recupereze şi să elimine deșeurile, dar fără să pună în pericol sănătatea umană şi mediul: Totodată sunt interzise abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor.
Tot în această săptămână au sosit datele Eurostat privind producția de deșeuri municipale și reciclarea acestora. Potrivit acestora, România are cele mai puține de deșeuri per cap de locuitor, dar și cea mai redusă cantitate de deșeuri reciclate.
Cantitatea de deșeuri municipale generate în statele UE (2022) / Eurostat
*kilograme/ cap de locuitor
În 2022, o persoană din Uniunea Europeană a produs o cantitate medie de 513 kilograme de deşeuri municipale, în scădere cu 19 kilograme sau 4% față de anul precedent (532 de kilograme). Dar, cantitatea de deșeuri municipale diferă semnificativ între statele membre ale Uniunii Europene.
Cele mai ridicate cifre s-au înregistrat în Austria (827 de kilograme per persoană) şi Danemarca (787 de kilograme). România se află pe ultima poziție cu301 de kilograme de deşeuri municipale per cap de locuitor în 2022. Cantitatea este cu un kilogram mai mică cea din anul precedent.
În ceea ce privește reciclarea, europeni au avut o medie de 249 de kilograme de deșeuri municipale pe cap de locuitor. Cifrele sunt inferioare celor înregistrate în 2021 când media a fost de 264 de kilograme pe cap de locuitor.
Aceleași state care au produs cele mai multe deșeuri municipale se află și în topul cantităților reciclate. Astfel, în Austria s-au reciclat 516 kg / cap de locuitor), iar Danemarca un măr de 411 kg / cap de locuitor. Cele două state sunt urmate de Germania cu 409 kg de deșeuri reciclate pe cap de locuitor din UE.
România a avut 36 kg / cap de locuitor, de departe cea mai redusă cantitate de deșeuri reciclate. La coada clasamentului se mai situează Malta (75 kg) şi Grecia (90 kg).
Cantitatea de deșeuri reciclate în statele UE (2022) / Sursa: Eurostat
*kilograme/ cap de locuitor