Avertisment al Comisiei EUropene privind economia României
Comisia Europeană transmite că România se confruntă cu dezechilibre excesive ale economiei, iar piața forței de muncă este în pericol.
Lica Manolache, 24.05.2022, 18:30
Șapte state europene, printre care și România, continuă să înregistreze dezechilibre excesive, a transmis Comisia Europeană după o evaluarea a 12 țări membre ale Uniunii, selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) din 2022.Alături de țara noastră se află cele mai mari economii ale Uniunii, Germania și Franța, alături de Portugalia, Suedia și Țările de Jos.
Competitivitate scăzută, birocrație și ineficiență în administrația publică
Economia României întâmpină dificultăți din cauza balanței externe și a competitivității reduse, după cum se arată în documentul Comisiei: Sporirea deficitelor fiscale stimulează soldul negativ al contului curent, care data dinaintea crizei provocate de pandemie şi a continuat să crească în timpul pandemiei, constituind un risc la adresa sustenabilității pe termen lung. Pierderile în materie de competitivitate a costurilor s-au acumulat semnificativ, în special în a doua jumătate a deceniului trecut, dar s-au atenuat oarecum în ultimi ani, în urma creșterilor salariale mai moderate.”
Executivul european mai trage un semnal de alarmă legat de administrația statului român unde birocrația și cadrul legislativ creează impedimente potențialilor investitori: Birocrația, o administrație publică ineficientă şi un cadru legislativ volatil, vor afecta suplimentar competitivitatea şi vor fi o povară asupra investițiilor”, a transmis Comisia Europeană.
Totuși, România ar putea reduce unele vulnerabilități prin implementarea Planului de Redresare şi Reziliență prin serie de măsuri favorabile îmbunătățirii competitivității şi măsuri de sporire a eficienței administrației publice, a sistemului judiciar şi a gestiunii financiare, se mai arată în comunicatul Executivului european.
Inflația, în creștere din cauza războiului din Ucraina
Invazia forțelor rusești în Ucraina își arată efecte asupra economiei din țara noastră. O cincime din necesarul de gaz al României este importată, la fel și o bună parte din petrol. Dependența de combustibili rusești se vede în inflație care își va continua trendul ascendent, transmite Bruxelles-ul:
România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern, dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite. Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze.”
Forța de muncă din România continuă să scadă vertiginos
O altă problemă pentru România este situația demografică care presiune pe piața forței de muncă, dar și pe sistemele educaționale și de pregătire profesională, după cum se arată într-un alt document al comisie, respectiv raportul de țară Semestrul European de primăvară 2022. Astfel, țara noastră ar putea pierde aproape o zecime din actuala forță de muncă până la finalul deceniului:
Actualele tendințe arată o micșorare de 8,8% a forței de muncă în 2030 în comparație cu ziua de azi. Aceasta va necesita o productivitate mai mare și o creștere a ratei de angajare, în mod notabil în rândul femeilor, persoanelor de etnie romă, tinerilor și oamenilor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și celor cu aptitudini educaționale scăzute. Calificările forței de muncă rămân insuficient aliniate cu nevoile pieței muncii. Lipsa calificărilor și nepotrivirile, precum și un sistem educațional și de pregătire profesională slab afectează în mod negativ perspectivele”, se arată în raportul Executivului comunitar.