Austria și România, pregătiri pentru președinția Consiliului UE
Cele două state vor prelua următoarele două mandate în fruntea Consiliului Uniunii Europene, președinție deținută până în luna iunie de Bulgaria.
Lica Manolache, 13.03.2018, 17:35
Austria și România sunt următoarele state ce vor prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, deținută până în luna iunie de Bulgaria. În acest context, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit luni, în Austria, cu ministrul federal pentru Afaceri Europene în cadrul Cancelariei Federale, Gernot Blümel, cu președintele Comisiei de Politică Externă a Consiliului Național, Andreas Schieder, și cu Barbara Kaudel-Jensen, consilier al cancelarului austriac pe politică externă și europeană, Barbara Kaudel-Jensen.
Negocierile pentru Brexit și viitorul Uniunii, priorități pentru cele două mandate
Victor Negrescu a exprimat disponibilitatea autorităților române de a menține un dialog susținut cu oficialii austrieci, atât la nivel tehnic, cât și politic, pe o serie de dosare aflate în prezent pe agenda europeană, fiind discutate, cu precădere, aspecte legate de procesul de reflecție privind viitorul Uniunii, negocierile Brexit și cele pe tema viitorului cadru financiar multianual post-2020, se arată în comunicatul de presă al ministerului.
Dialogul și cooperarea cu Austria și cu ceilalți parteneri ne permit să asigurăm în mod pragmatic și eficient gestiunea dosarelor europene de actualitate, precum și demersurile în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Susținem continuarea discuțiilor pentru consolidarea Uniunii Europene în baza unor abordări unitare şi incluzive, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor săi, inclusiv a cetățenilor români“, a subliniat ministrul român pentru Afaceri Europene.
Dunărea, un interest comun româno-austriac
O altă temă abordată a fost promovarea comună a Strategiei Uniunii Europene privind Regiunea Dunării, despre care de oficialul român a declarat că este“o inițiativă de succes a României și Austriei la nivel european, iar noi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare”. Discuțiile au atins și alte teme comune pentru mandatele Austreie și României, respectiv viitorul Uniunii Europene, negocierile Brexit și viitorul cadru financiar multianual post-2020.
Citelte și: Site de prezentare a pregătirii Preşedinţiei României la Consiliul UE