Așteptările cetățenilor UE în perspectiva alegerilor europene
Cetățenii UE sunt preocupați de securitate și apărare, dar sunt mai încrezători în economia UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru
Lica Manolache, 25.05.2024, 19:23
Cetățenii din spațiul comunitar vor o Uniune Europeană să fie mai puternică și mai independentă, în special în fața provocărilor globale actuale, arată un sondaj Eurobarometru publicat joi și realizat în perspectiva alegerilor europene din 6-9 iunie. Totodată, europenii sunt mai optimiști în privința economiei și a viitorului UE.
Securitatea și apărarea, priorități pentru cetățenii UE
Atfel, 77 % dintre europeni susțin politici comune de apărare și securitate pentru statele membre. Totodată, 71% consideră că UE trebuie să își consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. Două treimi dintre respondenți (67%) sunt de acord că spațiul comunitar este un loc de stabilitate într-un context global zbuciumat.
De altfel, securitatea și apărarea a fost numită ca principală prioritate a acțiunilor Uniunii pe termen mediu (34 %). Clima și mediul (30%), sănătatea (26%) ocupă locul al treilea, economia și migrația (ambele cu 25 %) au fost următoarele priorități de către participanții la sondajul Eurobarometru.
Asigurarea păcii și stabilității va avea cel mai mare impact pozitiv asupra vieții lor pe termen scurt, consideră 46% dintre cei chestionați. Asigurarea aprovizionării cu alimente, servicii medicale și produse industriale în UE (28 %) și crearea mai multor locuri de muncă și gestionarea migrației (26 %) sunt următoarele acțiuni numite de europeni.
Crește optimismul față de economia UE
Percepția asupra situației economiei europene s-a îmbunătățit din toamna anului 2023. Astfel, 47 % dintre respondenți o consideră „bună”, cel mai ridicat nivel din 2019, după cum se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene. Totodată, 45 % dintre respondenți consideră că situația economică europeană va rămâne stabilă în următoarele 12 luni. Europenii își declară sprijinul pentru moneda euro, atât la nivelul UE (70 %), cât și în zona euro (78 %).
Trei sferturi dintre intervievați (74%) spun că se simt cetățeni ai UE, cele mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Iar (62%) sunt optimiști cu privire la viitorul UE. Încrederea lor în UE este în ușoară creștere (49%), în timp doar o treime își exprimă încrederea în guvernele naționale este de (33 %). De asemenea aproape șase europeni din zece sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE (57 %) și în țara lor (58 %).
Sprijin pentru ajutorul european acordat Ucrainei
În ceea ce privește invazia trupelor rusești din Ucraina, sondajul Eurobarometru arată că cetățenii UE continuă să susțină sprijinul umanitar persoanelor afectate de război (87%), în timp ce 83% sunt de acord cu primirea în UE a persoanelor care fug din calea războiului.
Sancțiunile economice împotriva guvernului rus a întreprinderilor și a persoanelor fizice sunt susținute de 72% din populația UE, iar 70% sunt de acord cu acordarea de sprijin financiar Ucrainei. Șase din zece aprobă acordarea de către UE a statutului de țară candidată Ucrainei și a finanțării de către UE a achiziționării și furnizării de echipamente militare Ucrainei.
Războiul din Ucraina este considerat una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE (35%). Imigrația (24 %), situația internațională (22 %) și inflație (19 %) au fost următoarele probleme numie. De altfel, inflația rămâne cea mai menționată problemă la nivel național (38%).