Aplicația TikTok, în atenția autorităților UE
Executivul comunitar interzice TikTok pe dispozitivele de serviciu ale angajaților. Aplicația ar putea fi interzisă pe teritoriul UE în luna septembrie, dacă nu respectă legislația europeană.
Lica Manolache, 28.02.2023, 17:58
Comisia Europeană a decis săptămâna trecută să suspende utilizarea aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu. Măsura, decisă de către Consiliul pentru gestiunea corporativă din cadrul Executivului european, a fost luată pentru a proteja instituția europeană de posibilele amenințări și acțiunile la adresa securității cibernetice și “este în conformitate cu politicile interne stricte ale Comisiei în materie de securitate cibernetică pentru utilizarea dispozitivelor mobile pentru comunicările electronice legate de activitățile profesionale”, se arată într-un comunicat al instituției europene. Comisia a mai subliniat că personalul este protejat împotriva amenințărilor și incidentelor cibernetice “în prezent în creștere”.
Decizia Executivului comunitar readuce în discuție siguranța aplicației TikTok, deținută de conglomeratul tehnologic chinez ByteDance, care continuă să își îmbunătățească prezența pe teritoriul european. În urmă cu nici două săptămâni, directorul general TikTok pentru operațiunile europene, Rich Waterworth, a anunțat intenția companiei de a deschide încă două centre de date în Europa, decizie care ar putea atenua temerile privind securitatea datelor utilizatorilor și presiunile autorităților de reglementare asupra companiei chineze, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.
Prin aceste măsuri, TikTok încearcă să asigure guvernele şi autoritățile de reglementare că datele personale ale utilizatorilor nu pot fi accesate şi conținutul nu poate fi manipulat de Partidul Comunist din China sau de alte entități aflate sub influența Beijingului. Waterworth a dorit să reasigure UE că va respecta reglementările blocului comunitar şi angajamentele privind viața privată și siguranța minorilor.
Noile măsuri și acțiuni ale reprezentanților TikTok vin după ce, luna trecută, comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton a declarat că aplicația ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană dacă nu îşi accelerează eforturile de a respecta legislația UE, iar rezultatele trebuie să se vadă până septembrie,
„Nu vom ezita să adoptăm întreaga gamă de sancțiuni pentru a ne proteja cetățenii, dacă auditurile nu arată respectarea deplină a legislației (…) nu este acceptabil ca în spatele unor dispozitive aparent inofensive și amuzante, utilizatorii să aibă nevoie doar de câteva secunde pentru a accesa conținut nociv, care uneori amenință viața”, a declarat comisarul Breton.
Presiunile au crescut asupra TikTok, după ce compania a recunoscut că unii dintre angajații săi au accesat inadecvat datele de utilizator TikTok a doi jurnaliști, pentru a încerca să identifice sursa unor informații dezvăluite de presă.
În luna noiembrie a anului trecut, a intrat în vigoare Regulamentul privind serviciile digitale, un nou set de norme de referință ale UE pentru un mediu online mai sigur și mai responsabil. Asemeni celorlalte aplicații și rețele de socializare cu peste 45 de milioane de utilizatori, TikTok este obligat să-și evalueze anual expunerea la bunuri ilegale, la conținut ilegal sau diseminarea dezinformării.
TikTok a raportat o medie de 125 de milioane de utilizatori activi lunar în UE, între august 2022 şi ianuarie 2023.
Conferință de presă pe tema suspendării folosirii aplicației TikTok de către presonalul Comisiei Europene (video în limba engleză)
.