Apel pentru un acord cu Marea Britanie în al doisprezecelea ceas
Liderii țărilor din Uniunea Europeană cer Marii Britanii să facă pașii necesari pentru a ajunge a un acord post-Brexit.
Lica Manolache, 18.10.2020, 15:12
Liderii celor 27 de state membre UE s-au întâlnit joi, la Bruxelles, pentru a discuta despre pandemia de coronavirus, dar și despre relația cu Marea Britanie după ieșirea regatului din UE. Cele două părți ar fi trebuit să ajungă la un acord privind relațiile comerciale de după 1 ianuarie 2021, până la jumătate acestei luni. Deși europenii sperau într-un dialog constructiv în timpul președinției germane a Consiliului UE, negocierile între cele două părți au intrat într-un blocaj.
Angela Merkel cere compromisuri de ambele părți
Astfel, Consiliul European constată cu îngrijorare că progresele realizate asupra chestiunilor cheie care interesează Uniunea nu sunt nici acum suficiente pentru ca un acord să fie încheiat”, se menţionează în concluzii summitului .
„Suntem uniţi şi hotărâţi să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.
La rândul său, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că va continua discuţiile cu partea britanică în următoarele săptămâni pentru a ajunge la un acord şi a subliniat ca Uniunea este pregătită să ducă negocierile până în ultimul moment posibil.
Pentru a depăși impasul negocierilor intrate în prelungiri, Angela Merkel a cerut celor două părți să arate că pot face compromisuri pentru a se ajunge la un acord post-Brexit.
Am cerut Regatului Unit să rămână deschis compromisurilor. Desigur, asta înseamnă că şi noi trebuie să acceptăm compromisuri”, chiar dacă fiecare parte are liniile sale roşii”, a declarat Merkel în cadrul reuniunii de la Bruxelles.
Boris Johnson: Pregătiți-vă pentru o ieșire fără acord
De cealaltă parte, Marea Britanie se pregătește de o relație fără acord cu Uniunea, după cum a declarat, vineri premierul Boris Johnson: Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerţului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluţia australiană. Şi trebuie să o facem cu mare încredere.”
Liderul britanic le-a transmis principalelor categorii afectate de lipsa unei înțelegeri să fie gata pentru schimbare: A sosit momentul pentru mediul nostru de afaceri să se pregătească, pentru transportatori să se pregătească şi pentru călători să se pregătească.”
Relația dintre UE și Marea Britanie suferă deoarece Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, după modelul celui încheiat de UE cu Canada. Un alt impediment este pescuitul, deoarece Marea Britanie nu este de acord să menţină accesului pescarilor europeni în apele sale.