Anchetă a Comisiei Europene privind platforma Temu
Comisia Europeană investighează platforma chineză Temu pentru suspiciunile privind limitarea eficientă a vânzărilor online de produse ilegale.
Lica Manolache, 05.11.2024, 09:09
Comisia Europeană a inițiat, săptămâna trecută, o amplă anchetă asupra platformei online de cumpărături chinezească Temu. Astfel, au fost declanșate procedurile oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Temu să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) în domenii legate de vânzarea de produse ilegale, de proiectarea serviciului care ar putea crea dependență, de sistemele utilizate pentru a recomanda achiziții utilizatorilor, precum și de accesul cercetătorilor la date, informează Executivul european.
Decizia de astăzi se bazează pe analiza raportului de evaluare a riscurilor transmis de Temu la finalul lunii septembrie 2024, pe răspunsurile date de companie la cererile oficiale de informații ale Comisiei din 28 iunie și 11 octombrie 2024, precum și pe informațiile furnizate de terți. Comisia a folosit, de asemenea, datele primite prin mecanismul de cooperare cu autoritățile naționale din, în special în colaborare cu coordonatorul din Irlanda, țară care găzduiește sedii ale companiei în UE.
Potrivit executivului european, ancheta va analiza mai multe aspecte legate de modul în care platforma de cumpărături respectă normele Uniunii.
Astfel, investigația va analiza măsurile aplicate de Temu pentru a limita vânzarea produselor neconforme pe piața europeană. Aceasta include sistemele platformei pentru stoparea revenirii pe piață a comercianților deja suspendați pentru vânzarea unor produse neconforme, dar și soluțiile tehnice pentru a preveni reapariția mărfurilor care nu îndeplinesc standardele UE.
Un alt punct vizează structura platformei și a elementelor sale de recompensare, cum ar fi sistemele de tip joc, care sunt suspectate de a genera dependență. Ancheta va examina impactul acestor caracteristici asupra bunăstării fizice și mentale a utilizatorilor și măsurile luate de Temu pentru a reduce aceste riscuri.
De asemenea, Comisia va evalua conformitatea platformei cu obligațiile prevăzute de DSA în ceea ce privește recomandarea de produse și conținut utilizatorilor. Temu trebuie să ofere transparență cu privire la parametrii principali folosiți în algoritmii săi de recomandare și să le asigure utilizatorilor o opțiune accesibilă care nu se bazează pe profilare.
În plus, platforma este obligată să faciliteze accesul cercetătorilor la datele publice, conform DSA. În cazul în care Comisia descoperă că Temu nu respectă aceste cerințe, platforma ar putea răspunde pentru încălcarea mai multor articole din Regulamentul privind serviciile digitale.
Temu și Shein, altă platformă digitală asiatică de cumpărături, au fost desemnate în luna mai drept platforme online foarte mari (VLOP). Acestea sunt definite ca site-uri de comerț cu amănuntul cu peste 45 de milioane de utilizatori
Potrivit legislației europene, Temu și Shein au obligația de a evalua și de a atenua în mod corespunzător orice riscuri sistemice care decurg din serviciile sale, inclusiv listarea și vânzarea de mărfuri contrafăcute, de produse nesigure sau ilegale și de articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.