Alegerile europene, ținta campaniilor de dezinformare
Interesul pentru alegerile europene depășește granițele blocului comunitar, dar sunt vizate și de ingerințe străine, în special din partea Rusiei, după cum afirmă chiar oficialii europeni.
Lica Manolache, 07.06.2024, 12:57
Interesul pentru alegerile europene depășește granițele blocului comunitar, dar sunt vizate și de ingerințe străine, în special din partea Rusiei, după cum afirmă chiar oficialii europeni.
Despre pericolul dezinformării în pragul alegerilor europene a vorbit și vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova. „Potrivit Observatorului european al mass-mediei digitale (EDMO), înainte de alegeri, există trei ţări importante atacate în permanenţă de Rusia: este vorba despre Franţa, Germania şi Polonia”, a declarat oficialul european într-o conferință de presă, potrvit Agerpres care citează AFP.
Atacurile care au ca scop dezinformarea în spațiul comunitar s-au întețit pe anume subiecte de larg interes, a adăugat Vera Jourova. Spre exemplu, Jocurile Olimpice și incidentele din Noua Caledonie au fost subiectele vizate în Franța, în timp ce problemele privind imigrația și securitatea au fost ținta manipulării informațiilor p teritoriul Germaniei.
„Narațiuni conform căreia refugiații ucraineni devin o povară insuportabilă pentru societate” au fost răspândite în Polonia, „ferită mult timp” de dezinformare, a mai spus Jourova. Totodată, un atac cibernetic împotriva agenţiei de presă poloneze PAP desfășurat săptămâna trecută a propagat o știre falsă conform căreia 200.000 de polonezi ar urma să fie mobilizați pentru a lupta în Ucraina.
„Propaganda rusă se bazează pe o bună cunoaștere a sensibilităților fiecărei țări”, a adăugat comisarul european care a călătorit recent și în SUA unde s-a întâlnit cu conducerile marilor platforme digitale. Vera Jourova a cerut acestora să acorde maximum de atenție campaniilor de dezinformare și de ingerință din partea Rusiei „care pot părea, din California, o amenințare îndepărtată”.
Comisia Europeană subliniază că instituțiile europene au un rol esențial în protejarea alegerilor europene din 6-9 iunie împotriva dezinformării și manipulării informațiilor care vizează democrația europeană.
Pentru buna desfășurare a scrutinului european, mai multe entități precum Instituții, autorități, membri ai societății civile și verificatori ai veridicității informațiilor precum Observatorul european al mass-mediei digitale, Rețeaua europeană de standarde de verificare a veridicității informațiilor și EUvsDisinfo au detectat și expus în ultimele luni numeroase tentative de a deruta alegătorii cu informații manipulate.
.
De altfel, adaugă Executivul comunitar, instituțiile Uniunii au deja ani de luptă împotriva dezinformării și a încercărilor unor entități din afara granițelor de a manipula informațiile. Pentru aceasta există politici ce au scopul de a consolida democrația, să împiedice deturnarea platformelor online de către dezinformatori și să protejeze jurnaliștii și pluralismul mass-media.
Totodată, prin verificarea informațiilor și prin educația privind mijloacele de informare, populația devine mai pregătită în fața dezinformării.