Ajutor pentru transportul rutier din România
60 de milioane de euro intră în România pentru a ajuta transportatorii rutieri afectați de războiul din Ucraina.
Lica Manolache, 28.06.2022, 20:07
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutoare a României cu o valoare de 60,7 milioane de euro. Cele 300 de milioane de lei vor fi folosite pentru sprijinirea companiilor care desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri și persoane în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.
“Transportul rutier, grav afectat de creșterea prețurilor”
După cum a declarat și vicepreședinta executivă a Comisiei, Margrethe Vestager, fondurile sunt importante pentru transportatorii români, afectați de creșterile la pompă și de conflictul de peste graniță: “Prin această schemă de ajutoare, România va sprijini sectorul transportului rutier, care este grav afectat de creșterea prețurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale și al sancțiunilor adoptate ca răspuns la aceasta. Această schemă este o măsură importantă, menită să atenueze impactul economic al războiului purtat de Putin împotriva Ucrainei.”
Sumele oferite prin această schemă pot fi accesate de toate întreprinderile de mărime, care îşi desfășoară activitatea în domeniul transportului rutier de mărfuri şi persoane, care dețin o licență comunitară valabilă şi sunt afectate de criza actuală. În cadrul schemei, beneficiarii vor avea dreptul să primească ajutoare sub formă de granturi directe ce vor avea o valoare limitată. Companiile beneficiare vor putea primi ajutoare sub formă de granturi a căror valoare nu poate fi mai mare de 400.000 de euro per întreprindere, după cum a anunțat Comisia Europeană. De asemenea, fondurile vor fi acordate până la finalul anului în curs.
Cadru financiar pentru companiile afectate de criza declanșată de război
Schema a fost aprobată ca parte a Cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în care se recunoaște faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave.
Scopul schemei este de a oferi sprijin sub formă de lichidități întreprinderilor afectate de creșterea prețurilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale și al sancțiunilor care au fost adoptate ca răspuns la aceasta, asigurând în același timp circulația neîntreruptă a mărfurilor și a persoanelor pe cale rutieră.
La 23 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat un cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat, menit să le permită statelor membre să profite de flexibilitatea oferită de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.
Cadrul temporar de criză prevede următoarele tipuri de ajutoare care pot fi acordate de statele membre: scheme de ajutor cu o valoare limitată, acordate sub orice formă, respectiv cu o valoare de până la 35.000 euro pentru întreprinderile afectate de criză care îşi desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului şi acvaculturii şi scheme de ajutor cu o valoare de până la 400.000 euro per întreprindere, pentru întreprinderile afectate de criză care îşi desfășoară activitatea în oricare din celelalte sectoare; sprijin pentru lichidități sub formă de garanții de stat şi de împrumuturi subvenționate şi ajutor prin care să se ofere compensații întreprinderilor pentru prețurile ridicate la energie.