Ajutor pentru România și celelalte state membre lovite de inundații
Comisia Europeană pune la dispoziție 10 miliarde de euro pentru statele din Europa Centrala și de Est afectate de inundații. Parlamentul European cere un ajutor mai consistent pentru dezastrele naturale.
Lica Manolache, 21.09.2024, 19:38
Furtuna Boris a provocat inundații grave în Europe Centrală și de Est și dus la decesul a cel puțin zece persoane în Austria, Polonia, Cehia și Ungaria. Acestora li se adaugă cele șase victime din România. Precipitațiile de trei ori mai abundente decât normalul întregii luni septembrie s-au oprit, dar efectele acestora încă se fac văzute. Viitura de pe Dunăre care a afectat Ungaria va ajunge săptămâna viitoare și în țara noastră.
Ursula von der Leyen, vizită în Polonia
În acest context, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Wroclaw, una dintre localitățile afectate de inundații, unde a fost primită de prim-minstrul polonez, Donald Tusk. La finalul întâlnirii la care au mai luat parte și premierii din Austria, Cehia și Slovacia, șefa Executivului european a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru statele membre afectate de inundații, inclusiv România.
„Este foarte important să mobilizăm tot ce este posibil. Pe de o parte, există Fondul de Solidaritate, pe care îl putem folosi pentru a reconstrui infrastructura, cum ar fi drumurile, autostrăzile, căile ferate și podurile, de exemplu. Dar cred că acest lucru nu va fi suficient, având în vedere dimensiunea uriașă a dezastrului.(…)Prin urmare, vom mobiliza fondurile de coeziune într-un mod flexibil și direcționat, acolo unde aveți cea mai mare nevoie de ele. În al doilea rând, puteți folosi aceste fonduri ca prefinanțare. Astfel, banii vor fi disponibili rapid și veți putea investi.
În al treilea rând, în mod normal, fondurile de coeziune necesită cofinanțare din partea statelor membre. Aici, putem asigura 100% finanțare europeană – fără cofinanțare. Acestea sunt vremuri extraordinare care necesită măsuri extraordinare. La o primă vedere, ar putea fi mobilizate 10 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru țările afectate”, a declarat Ursula von der Leyen.
PE, rezoluție pentru un ajutor mai substanțial în cazul dezastrelor naturale
Și Parlamentul European a reacționat printr-o rezoluție privind inundațiile devastatoare din Austria, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. În documentul adoptat joi, 19 septembrie, eurodeputații își exprimă nemulțumirea față de recentele reduceri bugetare pentru mecanismul de protecție civilă al UE.
Aceștia solicită finanțare suficientă și actualizată pentru a spori gradul de pregătire și a îmbunătăți consolidarea capacităților, în special în perspectiva următorului buget multianual al UE. De asemenea, aceștia doresc ca Fondul de solidaritate al UE să fie „proporțional cu creșterea numărului și a gravității dezastrelor naturale în întreaga Europă”, îndeamnă Comisia să accelereze mobilizarea fondurilor pentru țările afectate și solicită punerea la dispoziție și a altor tipuri de sprijin tehnic și financiar, cum ar fi instrumentele politicii de coeziune
Pe termen lung, rezoluția solicită creșterea investițiilor UE în consolidarea rezilienței regionale și locale și subliniază necesitatea ca viitoarea politică de coeziune a UE să se axeze și mai mult pe reducerea impactului schimbărilor climatice și pe adaptarea la acestea.
Eurodeputații cer Comisiei să prezinte rapid un plan european de adaptare la schimbările climatice, care să includă propuneri legislative concrete, așa cum a fost anunțat în orientările politice ale președintei von der Leyen pentru Comisia 2024-2029. Un astfel de plan este esențial pentru a întări reziliența UE, pentru a asigura adaptarea la efectele schimbărilor climatice și pentru a coordona acțiunile naționale legate de pregătire, planificare și cooperare transfrontalieră. De asemenea, deputații subliniază necesitatea unor investiții imediate în măsuri de gestionare a inundațiilor și de prevenire a riscurilor asociate acestora.