Acordul privind Brexit și bugetul comunitar, discutate la reuniunea Consiliului European
Președintele României, Klaus Iohannis, a participal la reuniunea Consiliului Euroepaan, ultima înainte ca România să preia președinția Consiliului UE.
Lica Manolache, 16.12.2018, 23:38
Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, ultimul summit al liderilor statelor membre înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.
Acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europană și viitorul buget multianual au fost două dintre principalele subiecte abordate în cadrul întrunirii de la Bruxelles.
Discuții privind drepturile românilor post-Brexit
Lideriii europeni au subliniat că recentul acord pentru Brexit nu va fi redeschis și au reiterat sprijinul pentru procesul de ratificare a documentului în Marea Britanie. “Președintele Klaus Iohannis a sprijinit pe deplin abordarea UE 27 și a arătat că, în calitatea sa de viitoare Președinție a Consiliului UE, România are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Președintele României a exprimat speranța că, în cazul ratificării Acordului de retragere și a asigurării unei retrageri ordonate a Regatului Unit din UE, parteneriatul viitor va fi unul cât mai ambițios și cuprinzător”, a comunicat Administrația Prezidențială.
Președintele României a discutat despre acordul pentru Brexit în cardul întrevederii cu premierul britanic, Theresa May, de la Bruxelles, prilej cu care șeful statului “a făcut referire la situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie şi faptul că acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în această ţară”, după cum a comunicat Admnistrația Prezidențială. Iohannis a subliniat și importanţa respectării principiilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi tratamentului egal pentru toţi cetăţenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât şi cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie.
Politica de Coeziune, prioritară în mandatul României
Referitor la viitorul buget comunitar pentru perioada 2021-2027, Klaus Iohannis a reitarat la summit-ul din capitala Belgiei poziția României privind importanța politiici de coeziune: „Din perspectiva obiectivelor prioritare pentru ţara noastră, ca stat membru, în raport cu noul buget, preşedintele României a punctat importanţa Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune, obiective susţinute şi de alte state membre. Totodată, Klaus Iohannis a subliniat importanţa unei abordări realiste în viitoarele discuţii, respectiv necesitatea de a acomoda în egală măsură şi noile priorităţi şi provocări ale Uniunii prin acest nou buget”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Bugetul propus de Comisia Europeană se ridică la 1,28 de miliarde de euro, iar capitolele prioritare sunt coeziunea și valorile europene către care se pot îndrepta fonduri în valoare de 442,4 miliarde de euro, piața unică, inovație și piața digitală de (187,4 miliarde), resursele naturale și mediul (378,9 miliarde), vecinătatea și politica globală (123 miliarde) și administrația publică europeană (85,3 miliarde).