Acordul de liber-schimb UE-Japonia a intrat în vigoare
Produsele alimentare precum brânzeturile și carnea sunt exportate din UE către Japonia fără taxe vamale.
Lica Manolache, 05.02.2019, 20:46
Acordul de parteneriat economic (APE) între UE și Japonia a intrat în vigoare de la 1 februarie, iar întreprinderile și consumatorii din Uniunea Europeană și Japonia pot profita e cea mai mare zonă de comerț deschis din lume.
În România, 271 de companii exportă produse în Japonia, iar două treimi dintre cestea sunt IMM-uri. În total, peste 21.000 de locuri de muncă din țara noastră sunt susținute de exporturi în Japonia, subliniază Comisia Europeană.
Produse agricole și alimentare sunt cele care vor beneficia din plin de noile reglementări. Astfel, intrarea în vigoare a acordului elimină taxele vamale de circa 30% din valoarea produselor, aplicate pentru brânzeturi europene precum Gouda și Cheddar. Și exporturile de vinuri europene beneficiază de eliminarea unor taxe de circa 15%.
Acordul permite statelor membre UE să își sporească exporturile de carne de vită către Japonia, iar pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.
Premierul japoniei: Este cel mai vast acord economic din lume
Întreprinderile din cele 28 de state UE au acum acces la marile piețe de achiziții publice din 54 de orașe mari din Japonia. Totodată, acordul elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național, mai menționează comunicatul Comisiei Europene.
În ceea ce privește industria autovehiculelor, documentul prevede o perioadă de tranziție de 7 ani înainte de eliminarea taxelor vamale.
Aflată într-o vizită de două zile la Tokyo, cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat mulțumirea pentru intrarea în vigoare vineri a acordului de liber-schimb: 1 februarie este o zi deosebită pentru noi şi (avem) o întâlnire între doi lideri care vor să lucreze împreună şi cred că pot exista situaţii foarte bune de câştig pentru ambele părţi atunci când partenerii cooperează.”
Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a subliniat importanța Brexit-ului asupra acordului: Japonia şi Germania vor conduce blocul economic cel mai vast din lume, născut din acordul Japonia-UE şi pentru aceasta este necesar să reducem riscul pe care îl prezintă Brexit-ul asupra economiei europene şi mondiale”, a declarat, la rândul său, premierul Shinzo Abe.
Companiile din UE economisesc taxe în valoare de 1 mld euro anual
Și oficilaii UE au salutat intrarea în vigoarea acordului UE-Japonia. a declarat: Deschidem o nouă piață care include 635 de milioane de locuitori și aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetățenii din Europa și Japonia mai mult decât oricând. Noul acord va pune la dispoziția consumatorilor o ofertă mai largă și prețuri mai mici; va proteja produsele europene în Japonia și invers; va oferi întreprinderilor mici ale ambelor părți șansa de a pătrunde pe o piață complet nouă; va economisi întreprinderilor europene taxe în valoare de 1 miliard de euro în fiecare an și va stimula puternic comerțul deja existent”, a transmis Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a subliniat efectele acordului asupra cetățenilor: Producătorii, furnizorii de servicii, startupurile în domeniul tehnologiei și fermierii din UE vor profita de pe urma acestui acord. De asemenea, sunt mândră de faptul că, pentru prima oară, am inclus angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris într-un acord comercial și am stabilit standarde ridicate în ceea ce privește drepturile lucrătorilor și protecția consumatorilor. Este acum rândul întreprinderilor și cetățenilor să profite la maximum de aceste noi oportunități comerciale.”