Acordul comercial UE-Vietnam
Acordul comercial Uniunea Europeană-Vietnam a primit, săptămâna trecută, votul deputaților europeni.
Lica Manolache, 20.02.2020, 18:47
Parlamentul European (PE) a aprobat, săptămâna trecută, acordul de liber schimb cu 401 voturi pentru, 192 voturi împotrivă și 40 abțineri. Cel mai modern, cuprinzător și ambițios acord încheiat vreodată între UE și o țară în curs de dezvoltare” va contribui la stabilirea unor standarde înalte în regiune și ar putea pregăti terenul pentru un viitor acord comercial și de investiții interregional. Acordul este un semnal puternic în favoarea comerțului liber, echitabil și reciproc, în vremuri de tendințe protecționiste tot mai mari și de punere serioasă sub semnul întrebării a comerțului multilateral bazat pe norme”, au subliniat deputații, conform paginii oficiale a PE.
Exporturile UE către Vietnam vor crește cu peste 8 miliarde de euro anual
Raportorul Geert Burgeois explică avantajele pe care le aduce noul acord UE-Vietnam: “Scopul este de a elimina 99% din tarife în termen de șapte ani. Aceasta ar trebui să aducă 15 miliarde de euro pe an în exporturi suplimentare din Vietnam către UE până în 2035, în timp ce exporturile UE către Vietnam ar crește cu 8,3 miliarde de euro anual. Fiecare miliard de euro din exporturile UE creează aproximativ 14.000 de noi locuri de muncă bine plătite aici în Uniune. Acordul este complet în conformitate cu ambiția UE de a fi actor global.”
Acordul include și serviciile bancare, de transport maritim și poștal, unde companiile din blocul comunitar vor beneficia de un acces îmbunătățit. Acestea vor avea posibilitatea de a participa la licitații publice lansate de către guvernul vietnamez și de către un număr de municipalități, inclusiv capitala Hanoi.
Fonduri europene pentru promovarea Magiunului de Topoloveni în Vietnam
Înțelegerea bilaterală presupune și anumite obligații legate de conduita muncii și protejarea mediului. Eurodeputatul Geert Burgeois explică: “Vietnamul este obligat să pună în aplicare toate convențiile Organizației Internaționale a Muncii și să le integreze în codul său de conduită privind munca. În ceea ce privește mediul, Vietnamul este obligat să respecte acordul de la Paris. UE lucrează la neutralitatea climatică și trebuie să creăm condiții de concurență echitabile cu alte țări. Dacă facem tot posibilul, trebuie să cerem același lucru și de la alții, astfel încât acordul comercial să aibă un aspect climatic.”
Totodată, acordul protejează 169 de produse europene emblematice printre care și Magiunul de Prune Topoloveni, primul produs românesc cu Indicație Geografică Europeană din România.
Sonimpex Topoloveni, producătorul magiunului, a obținut joi fonduri europene în valoare de 775.000 de euro pentru promovarea produsului în Emiratele Arabe Unite (EAU) și Vietnam.