Acord pentru Fondul social european Plus
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord privind Fondul social european Plus, un instrument financiar necesar pentru a sprijini categoriile sociale cele mai afectate de efectele pandemiei de coronavirus.
Lica Manolache, 30.01.2021, 22:46
Parlamentul European şi statele membre cadrul Consiliului au ajuns la un acord cu privire la propunerea de regulament privind Fondul social european Plus (FSE+), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Noul instrument va furniza statelor membre noi resurse pentru redresarea economică după criza provocată de pandemia de COVID-19.
FSE+ va fi un instrument financiar esenţial pentru punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, pentru crearea unor noi locuri de muncă şi pentru construirea unei societăţi echitabile şi favorabile incluziunii sociale.
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: Trebuie să ne canalizăm energia către asigurarea incluziunii sociale. Este necesar să creăm noi oportunităţi de angajare şi să dezvoltăm o forţă de muncă rezilientă şi calificată, pregătită pentru tranziţia la o economie verde şi digitală. FSE+ va ajuta statele membre să reconstruiască o societate mai echitabilă şi mai favorabilă incluziunii, capabilă să combată sărăcia şi să ofere oportunităţi tuturor.”
88 de miliarde de euro pentru FSE+
Cu un buget total de circa 88 de miliarde de euro, Fondul social european Plus va investi în tineri, cei care reprezintă o categorie greu încercată de criza socio-economică din ultimul an. Conform Comisiei Europene, statele membre care se află peste media Uniunii la numărul de persoane cu vârsta între 19-25 de ani care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (NEET), ar trebui să aloce cel puţin 12,5% din resursele care le revin din FSE+ pentru a-i ajuta pe aceşti tineri să obţină o calificare sau să-şi găsească un loc de muncă de bună calitate.
De asemenea, FSE+ va sprijini grupurile cele mai vulnerabile afectate de pierderea locurilor de muncă şi de reducerea veniturilor . Astfel, cele 27 de state membre trebuie să aloce cel puţin un sfert din fondurile care le revin prin acest instrument pentru a promova incluziunea socială. Fondul va furniza ajutor alimentar şi asistenţă materială de bază grupurilor celor mai defavorizate, prin integrarea în FSE+ a actualului Fond de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Pentru aceasta, țările UE vor aloca cel puţin 3% din resursele care le revin din FSE+.
Cel puțin 5% din fond în sprijinul copiilor afectați de criză
De asemenea, fondul va investi în copiii afectaţi de pandemie, iar în statele membre în care nivelul de sărăcie în rândul minorilor se situează peste media UE ar trebui să utilizeze cel puţin 5% din resursele care le revin din FSE+ pentru această problemă. Toate celelalte state membre trebuie să aloce o sumă adecvată din resursele care le revin din FSE+ pentru a combate sărăcia în rândul copiilor. Nu în ultimul rând, ocuparea forţei de muncă şi inovarea socială, dispun de un pachet financiar de 676 de milioane de euro.
Acest instrument financiar va reprezenta principala noastră modalitate de a investi în oameni şi de a construi o Europă mai socială şi mai favorabilă incluziunii pe măsură ce ieşim din criză. FSE+ va contribui la crearea mai multor şanse egale, precum şi la îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii, a condiţiilor de muncă şi a protecţiei sociale”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.