Accesul la medicamente și tratamente inovative
Deputații europeni cer măsuri pentru accesul echitabil al cetățenilor UE la noile medicamente și tratamente.
Lica Manolache, 13.10.2021, 11:06
Parlamentul European solicită măsuri naționale și europene pentru a garanta europenilor accesul echitabil la medicamente esențiale și inovatoare în condiții de siguranță și la timp. Marți, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a adoptat recomandările sale privind punerea în aplicare a strategiei farmaceutice a UE și viitoarele revizuiri ale cadrului legislativ, potrivit unui comunicat al PE.
Proiectul de raport referitor la Strategia farmaceutică pentru Europa cere plasarea pacienților în centrul tuturor politicilor din domeniul sănătății. Eurodeputații subliniază nevoia unui sistem de alertă timpurie pentru penuria de medicamente, bazat pe o platformă digitală dezvoltată cu ajutorul Comisiei Europene, statelor membre și Agenției Europene pentru Medicamente. Forul legislativ european cere statelor membre și Executivului european să abordeze cauzele lipsei de medicamente, să crească transparența prețurilor și a finanțării publice a cercetării și dezvoltării, precum și să promoveze negocieri colective privind prețurile și introducerea de măsuri pentru a sprijini o mai mare prezență pe piață a medicamentelor generice.
Inegalități mari între statele UE privind accesul la noile medicamente și tratamente
Un studiu realizat pentru Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) în luna aprilie semnala inegalitățile privind accesul la tratament între cetățenii europeni și că un număr important de medicamente nu sunt disponibile în toate statele membre ale Uniunii.
Studiul arată că pacienții din statele din nord-vestul Europei au acces la noile tratamente după o perioadă de maxim un an (100-350) de zile de la autorizarea de introducere pe piață a acestora. Cetățenii din țările aflate în sudul și Estul Uniunii Europene pot aștepta peste doi ani (600-850 de zile) de la autorizare până când au acces la noile medicamente sau tratamente.
Există o diferență de aproximativ 504 de zile de așteptare între piețele UE. Un medicament nou poate ajunge în Germania în 127 zile și același medicament să ajungă în Polonia peste 823 de zile”, a transmis EFPIA, citată de publicația Calea Europeană.
Întârzierea accesului la medicamente poate duce la o creștere a ratei mortalității, precum și la o calitate a vieții scăzută pentru pacienți, familiile și apropiații acestora. Totodată, poate mări costurile suplimentare pentru tratamentele alternative ale celor bolnavi și, un alt efect subliniat de studiul EFPIA, este posibilitatea pierderii de locuri de muncă și o presiune asupra economiei.
Prioritățile noii strategi farmaceutice a UE
Comisia Europeană a aprobat în luna noiembrie a anului trecut Strategia farmaceutică pentru Europa ale cărei principale obiective sunt:
– să asigure accesul pacienților la medicamente la prețuri accesibile și să răspundă nevoilor medicale nesatisfăcute, cum ar fi în domeniul rezistenței la antimicrobiene, al cancerului și al bolilor rare;
– să promoveze competitivitatea, inovarea și sustenabilitatea industriei farmaceutice a Uniunii și dezvoltarea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice;
– să îmbunătățească mecanismele de pregătire și de răspuns în caz de criză și să abordeze problema siguranței aprovizionării;
– să asigure o voce puternică a Uniunii în lume prin promovarea unor standarde înalte de calitate, eficacitate și siguranță.