Absorbția fondurilor europene în România
România trebuie să facă pași rapizi pentru o mai bună absorbție a banilor comunitari, altfel riscă să îi piardă, avertizează comisarul european Corina Crețu.
Lica Manolache, 30.01.2018, 18:49
România se confruntă încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, cu greutăți în ceea ce privește absorbția fondurilor comunitare. În 2017, România a solicitat Comisiei Europene numai de 1,24 miliarde de euro pentru cadrul financiar 2014-2020. Rambursările făcute de către Comisia Europeană în 2017 către România au însumat 1,09 miliarde euro, iar pentru anul în curs România trebuie să solicite 1,73 miliarde de euro în rambursări pentru a nu exista risc de dezangajare către Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al guvernului PSD-ALDE.
Vizita de luni a comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, a avut ca principal subiect măsurile luate de guvernul român pentru a crește gradului de absorbție a fondurilor europene. Corina Crețu s-a întâlnit la București cu proaspăt instalatul premier al României, Viorica Dăncilă, fost eurodeputat al social-democraților. “Cel de-al şaptelea raport privind politica de coeziune demonstrează foarte clar că o calitate scăzută a actului de guvernare, o capacitate administrativă scăzută a autorităţilor împiedică dezvoltarea economică. De aceea, în orice ţară avem nevoie de continuarea reformelor structurale, în relaţie directă cu agenda de reforme a Uniunii Europene, atras atenția comisarul Corina Crețu.
Corina Crețu: Există riscul de dezangajări în 2018
Oficialul european a avertizat asupra riscului ca România să piardă importante fonduri europene: “I-am spus doamnei prim-ministru că anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut. Sunt în continuare zone cu intârzieri care, sper, că nu vor costa România. La Dezvoltare regională sunt probleme și vorbim de riscul de dezangajări, în 2018, de milioane de euro, iar la transporturi și la spitalele regionale sunt intârzieri.
Ca răspuns, Viorica Dăncilă, însoțită de câiva dintre mebrii cabinetului său la întâlnirea de astăzi, a asigurat-o pe reprezentata Comisiei Europene că va identifica soluții pentru ca România să nu piardă nicio sumă din fondurile europene pâna la finalul anului.
Premierul Dăncilă a arătat că “în termen de cel mult o lună va analiza cu miniştrii de resort amploarea actualelor întârzieri, pentru identificarea unor soluții viabile. Este cazul unor proiecte precum autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale la Cluj, Iaşi și Craiova. În cadrul aceluiași program operațional, proiectele autostrăzii Sebeș-Turda și de reabilitarea căii ferate Radna-Gurasada-Simeria sunt în grafic, transmite Guvernul României.