15 iunie – “Ziua Z” pentru turismul european?
Odată cu scăderea vizibilă a noilor cazuri de îmbolnăvire și a deceselor provocate de virusul COVID-19, Europa se pregătește pentru redeschiderea turismului, un domeniu-cheie pentru mai multe state membre UE.
Lica Manolache, 31.05.2020, 20:01
Criza provocată de noul coronavirus a pus la pământ activitățile din sectorul turistic, de la transportul călătorilor, la serviciile de cazare și ospitalitate, programele artistice și de divertisment și alte activități specifice. Unele state au anunțat deja repornirea activităților turistice. Spre exemplu, Grecia unde circa 20% populație lucrează în acest sector care aduce 25% din totalul PIB-ului.
Italia susține o redeschidere coordonată în interiorul UE
Statele europene își doresc o redeschidere concertată a circulației turiștilor în interiorul spațiului comunitar la data de 15 iunie.
Lucrăm pentru a putea reporni toţi odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană. Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (…), noi lucrăm la aceasta cu Austria şi cu alte țări”, a declarat ministru de externe italian Luigi Di Maio, pentru postul de televiziune Rai 1, conform AFP.
Șeful diplomației italiene speră să relanseze sosirile de vizitatori străini prin oferirea de indicații unitare turiștilor” în toate regiunile. Trebuie să salvăm ceea ce putem salva din această vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noștri de afaceri”, a subliniat ministrul italian.
Chiar dacă redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lunii viitoare, anunțurile au fost făcute disparat de țările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene la o mai mare coordonare a acțiunilor.
Eurodeputații cer măsuri și mai concrete și sprijin financiar pentru repornirea turismului
De altfel, și eurodeputații au transmis, joi, un comunicat de presă în care cer Comisiei Europene măsuri și mai concrete pentru repornirea turismului și un sprijin financiar pentru reluarea activității la începutul sezonului estival.
Membrii Parlamentului European au subliniat necesitatea restabilirii încrederii în ”călătorii în siguranță” prin măsuri concrete suplimentare, deoarece situația actuală rămâne incertă în ciuda pachetului propus.
Pierderea locurilor de muncă și riscul de faliment în sectorul turistic sunt alte probleme majore semnalate de eurodeputați. De aceea, este nevoi de un ajutor concret și sprijin financiar specific pe termen scurt, precum și necesitatea unei linii bugetare dedicate pe termen lung.
Alte probleme menționate în comunicatul forului legislativ european sunt cele legate de repornirea în siguranță a turismului în interiorul UE, dar și cele privind drepturile pasagerilor, eurodeputații subliniind că regulile de rambursare sunt aplicate prea des în diferite state membre. Comisia i-a asigurat pe eurodeputații că urmăresc îndeaproape problema, iar pasagerii își păstrează dreptul la rambursări în numerar.