1 din 2 europeni nu crede în viitorul Uniunii Europene
Un sondaj publicat cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlamentul European arată că cetățenii UE sunt în mare parte pesimiști în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.
Lica Manolache, 19.05.2019, 20:49
Mai bine de jumătate din cetățenii europeni consideră că Uniunea Europeană se va dezintegra în următorii 20 de ani, arată un sondaj YouGov comandat de comandat de organizația intitulată Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR). Studiul, realizat în 14 ţări din blocul comunitar, arată că două treimi dintre slovaci (66%) sunt de părere că Uniunea se va destrăma în următoarele două decenii.
Pe următoarele locuri s-au poziţionat cetățenii din România și Franța, unde 58% dintre respondenți au fost la fel de pesimiști față de viitorul UE. Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%) sunt singurele state incluse în sondaj în care procentul celor care cred că UE se va destrăma a fost sub 50%.
Totodată, 3 din 10 respondenți consideră că există posibilitatea reală a unui conflict între țările UE, conform aceluiași sondaj, citat de publicația The Guardian. Cetățenii europenii care cred în iminența unui război sunt, în cea mai mare parte, cei care intenționează să nu participe la scrutinul pentru Parlamentul European din 23-26 mai sau și-au manifestat opțiunea electorală către partidele extremiste.
Românii, îngrijorați de pierderea dreptului la liberă circulație
Dacă UE s-ar prăbuşi, votanţii români ar fi îngrijoraţi în special în legătură cu pierderea posibilităţii de trăi şi de a lucra liber în alt stat membru (50%), de a călători liber (49%), de a colabora în privinţa securităţii şi apărării (39%), de a face comerţ liber (31%), dar şi în legătură cu protecţia drepturilor omului (32%). Numai 4% cred că nu ar pierde prea mult.
Cu toate acestea, o proporţie semnificativă dintre respondenții din cele 14 țări se declară optimişti în legătură cu UE. Cel mai mare procent se înregistrează în România – 46%, în timp ce procentul este de 38% în Austria, 32% în Germania și 31% în Polonia.
În România, corupţia (51%), sănătatea (32%) şi costul vieţii (20%) au fost identificate ca principalele teme înaintea alegerilor europene.
Europenii au mai puțini bani pentru cheltuielile discreționare
De altfel, prosperitatea cetățenilor a fost un alt punct al sondajului realizat de YouGov, iar majoritatea europenilor s-au declarat îngrijoraţi de deteriorarea acestui nivel. Astfel, doar 5% dintre cetăţenii Greciei, rămân cu bani la finalul lunii pentru cheltuieli discreţionare.
La capătul clasamentului se mai află Ungaria cu 16% , România cu 23% dintre respondenți și Franța cu 24% din populație. Unul din trei europeni care trăiesc în Olanda şi Germania rămân cu bani pentru cheltuieli discreţionare, iar mult mai bine este situată Danemarca cu 50% din populație.