Refacerea naturii şi a biodiversităţii
Noua Strategie privind biodiversitatea pentru 2030 a UE este un plan ambițios pe termen lung de protejare a naturii și de inversare a tendinței de degradare a ecosistemelor.
Clara Iancu, 16.09.2022, 17:20
Biodiversitatea este în declin, în principal din cauza activităților umane – a poluării și a schimbărilor climatice. Ca urmare a activităților umane nesustenabile, populația mondială de specii sălbatice a scăzut cu 60% în ultimii 40 de ani. Aproximativ un milion de specii sunt expuse riscului de dispariție în următoarele decenii.
Scăderea biodiversităţii din ecosistemul marin, prin dispariţia sau diminuarea accentuată a efectivelor unor specii de la litoralul românesc al Mării Negre se înscrie, la rândul său, într-un proces extins, care a afectat întreaga biodiversitate a bazinului pontic. Consecinţele sunt, spun cercetătorii, mutaţii ale speciilor marine sau ale ciclurilor lor de dezvoltare în Marea Neagră.
Noua Strategie privind biodiversitatea pentru 2030 a Uniunii Europene este un plan ambițios pe termen lung de protejare a naturii și de inversare a tendinței de degradare a ecosistemelor. Această strategie este un pilon esențial al Pactului verde european.