Automobilele electrice, o soluție de transport durabilă?
Vorbim astăzi despre automobilul electric și vrem să aflăm dacă acesta este, cu adevărat, o soluție durabilă pentru viitorul transportului rutier.
Florin Orban, 10.09.2021, 20:33
Autovehiculele bazate pe combustibili fosili se află printre principalii poluatori ai planetei. Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de dioxid de carbon din Uniunea Europeană. Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier, motiv pentru care Uniunea și-a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% până în anul 2050, prin comparație cu nivelurile din 1990.
Există două modalități de reducere a emisiilor de dioxid de carbon la mașini: eficientizarea acestora sau schimbarea combustibilului. În momentul de față, majoritatea autovehiculelor din Europa folosesc benzină, mai exact 52%, și motorină, într-o proporție de 37%. Câștigă însă teren automobilele electrice și hibride.
Vă invit să ascultați primul episod al podcastului Euranet Plus în limba română realizat sub genericul “Green Deal – Calea către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic”. Vorbim astăzi despre automobilul electric și vrem să aflăm dacă acesta este, cu adevărat, o soluție durabilă pentru viitorul transportului rutier.
Autovehiculele electrice reprezintă, pentru moment, o mică parte din totalitatea mașinilor aflate în trafic. Piața se află abia la început, dar progresul din ultimii ani este constant.
Am stat de vorbă, pentru acest episod al podcastului Euranet Plus „Green Deal – Calea către o Uniune Europeană neutră din punct de vedere climatic”, cu Bogdan Predescu, jurnalist sportiv la Radio România și unul dintre experții noștri în domeniul auto, cu Luca Mincă, 25 de ani și care lucrează în domeniul IT şi cu eurodeputatul Vlad Botoș, din grupul Renew Europe, și care şi-a derulat mare parte a carierei profesionale în domeniul auto.