Generaţia Z şi raportarea la ideea de spiritualitate
În ceea ce privește tinerii din Generația Z și relația cu spiritualitatea, pare să se manifeste un interes în scădere față de religie și de căutare a unor alternative de manifestare. Astrologia, cultura cristalelor, dar și știința sau ecologia.
Luana Pleşea, 30.09.2024, 15:49
La momentul Recensământului din 2011, România era a patra țară din lume ca număr de ortodocși: 18.750.000 de credincioși, adică 7,2% din numărul total de ortodocși. Deși majoritatea populației României era (și continuă să fie) de confesiune ortodoxă, procentul credincioșilor practicanți era mult mai mic. Astfel, conform studiului „Religie și comportament religios” condus de Fundația Soros România, doar 59% dintre ortodocși se rugau frecvent. De asemenea, puțin peste jumătate mergeau cel puțin o dată pe lună la biserică și aproape 40% numai la sărbătorile importante. Față de recensământul din 2011, la cel mai recent, din 2021, aproape 2,7 milioane de români (aproape 15% din totalul populației) nu și-au declarat apartenența religioasă. Mai mult decât dublu față de 2011.
La finalul anului 2022, în România a fost lansată a treia ediție a Barometrului Vieții Religioase. Potrivit rezultatelor acestui Barometru lansat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” și de LARICS (Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică), 83% dintre români se declară religioși, 27% participă săptămânal la slujbele religioase, iar 17% lunar; 54% dintre români se roagă zilnic; 70% consideră firesc din punct de vedere democratic sau chiar necesar ca unii lideri de opinie să se exprime public în favoarea religiei. Aproape 60% dintre români nu ar vota un politician ateu. Instituțiile în care românii au cea mai mare încredere sunt, în această ordine: Biserica, Armata, Academia și Poliția.
În ceea ce privește tinerii din Generația Z și relația cu spiritualitatea, pare să se manifeste un interes în scădere față de religie și de căutare a unor alternative de manifestare. Astrologia, cultura cristalelor, dar și știința sau ecologia, explică antropologul Alex Dincovici. Iar Elina (elevă de liceu), Miruna (studentă), Ştefan (elev de liceu) povestesc despre cum se raportează ei la ideea de spiritualitate.