Generația Z și obiceiurile alimentare
Există, fără dubii, obiceiuri alimentare specifice fiecărei generațíi, care sunt o combinație de tradiții familiale, modă de gașcă și ofertă comercială. Generația Z este paradoxală.
Dan Horea, 25.10.2024, 16:04
Există, fără dubii, obiceiuri alimentare specifice fiecărei generațíi, care sunt o combinație de tradiții familiale, modă de gașcă și ofertă comercială. Generația Z este paradoxală. Pe de-o parte avem tineri extrem de atenți la calitatea și compoziția oricărui aliment, pe de alta sunt mulți pentru care fast-food ca aliment și energizantele ca băutură sunt temelia. Sociologul Vasile Dâncu pune aceste rătăciri gastronomice pe seama unei mode de import, care, din fericire, își pierde atractivitatea după vârsta de 17-18 ani.
„Părinții mei, când trăiau la țară, consumau alimente crescute de ei, ceea ce are un impact foarte puternic și asupra aspectului fizic, și asupra metabolismului. Eu, pe cât posibil, încerc să-mi procur de la țară, de la rudele pe care le mai am, carne de vânat, varză, roșii, cât mai multe. De obicei consum carne de pui, castraveți, roșii, tot ce e verde. Fast food recunosc că mănânc din când în când, dar încerc să mă feresc pe cât posibil, fiindcă are efecte adverse, cel puțin asupra mea. Energizante nu beau deloc. Dacă ar fi un program accesibil, de genul din fermă până în farfurie, l-aș accesa. Consider că sănătatea și ce e natural sunt deasupra banilor”. (laborant)
„Deosebirea între mesele părinților și mesele mele e destul de mare, în principal la micul dejun. Eu mănânc de obicei cam același lucru, adică pâine cu ceva. La prânz, ei mănâncă supă în fiecare zi. Eu mănânc garnitură cu niște carne, cartofi, orez sau ceva asemănător, linte sau ce mai am chef să fac. Fast food maxim de două ori pe săptămână. La fel și energizante. De programul de la fermă până pe masă am auzit, dar trăind într-un oraș mare e un pic mai greu”. (student)