Diferenţele generaţionale în percepţia cu privire la UE
Atitudinile față de UE sunt în schimbare, pe măsură ce dreapta se manifestă tot mai mult împotriva puterii de la Bruxelles, dar mulți tineri doresc mai multe acțiuni europene pentru a-și dezvolta societățile în care trăiesc, potrivit articolului „Generații diferite, percepții diferite: cum evoluează opiniile despre UE”, al Agenției de știri Euranet Plus.
Atitudinile față de UE sunt în schimbare, pe măsură ce dreapta se manifestă tot mai mult împotriva puterii de la Bruxelles, dar mulți tineri doresc mai multe acțiuni europene pentru a-și dezvolta societățile în care trăiesc, potrivit articolului „Generații diferite, percepții diferite: cum evoluează opiniile despre UE”, al Agenției de știri Euranet Plus.
UE înseamnă lucruri diferite pentru diferite generații și pentru țări diferite. Persoanele în vârstă din vestul Europei își amintesc adesea sentimentul de progres care a însoțit dezvoltarea uniunii. Este vorba despre menținerea păcii între națiunile aflate odată în război, despre comerțul liber și piața unică, despre călătoriile fără pașapoarte și moneda comună.
Pentru tineri, însă, acestea sunt beneficii cu care au crescut – și pe care, într-o oarecare măsură, le consideră de la sine înțelese. Este vorba despre deschiderea pe care o oferă UE, în special libertatea de circulație. Acum, mulți tineri s-au obișnuit cu beneficiile cetățeniei UE, iar GenZ observă și problemele.
Miruna Moaleș are 23 de ani și este studentă în anul I la Masteratul din cadrul Facultății de Jurnalism de la Universitatea din București. A terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. Este din Piatra Neamț, un mic oraș din estul României, și locuiește în București.
„Pentru mine Uniunea Europeană înseamnă oportunități. Clar, libertatea de a călători. Știu și despre programul DiscoverEU, care oferă un permis de călătorie în principal cu trenul în UE, la vârsta de 18 ani. UE înseamnă, cumva, și dezvoltarea țării. În primăvară am călătorit într-o țară care nu este membră UE și am văzut ce înseamnă să fii membru UE și ce înseamnă să nu fii membru. Sunt diferențe foarte, foarte mari. Șansa de a te înscrie la universități din alte țări mult mai ușor… Sunt multe, foarte multe beneficii”. (Miruna Moaleș, masterandă)
Daniela Baciu, profesoară la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi” Piatra Neamț, a acceptat să ne vorbească despre ce înseamnă Uniunea Europeană din perspectiva sa.
„Aș începe cu un gând despre copilăria mea, în care nici vorbă de Europa, Uniunea Europeană, de a călători, de a ieși dintre granițele noastre… Pentru mine, Europa de azi înseamnă o plajă imensă de oportunități, cu tot ce înseamnă această mare familie. Așa aș vedea-o, ca pe o mare nesfârșită de oportunități de toate felurile – culturale, economice, sportive – pentru românii de toate vârstele. În raport cu tinerii de azi, marea mea așteptarea de la Uniunea Europeană este ca ea să se prezinte așa, temeinic și constant, acestor tineri”. (Daniela Baciu, profesoară)
O perspectivă sociologică asupra modului în care diversele generații se raportează la Uniunea Europeană aduce profesorul Bogdan Voicu, sociolog, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
R: În general se consideră că tinerii au o atitudine mai favorabilă față de Uniunea Europeană în comparație cu generațiile trecute de o anumită vârstă. Cât de realistă este această concluzie?
„Într-adevăr, pe ansamblul tinerilor, sunt mai mulți tineri care sunt mai favorabili UE decât pe ansamblul generațiilor mai în vârstă. Dar s-ar putea ca efectul să nu fie neapărat unul de vârstă, cât mai ales de educație. Tinerii nu sunt doar mai tineri, ci și mai educați. În general, accesul la educație superioară, la universitate s-a masificat, a devenit mai mare pentru generațiile care sunt născute mai aproape de momentul prezent. Și atunci este posibil ca trecerea prin universitate să crească, de fapt, apetența pentru o Uniune Europeană mai mare și pentru o atitudine mai favorabilă existenței unui stat mai extins în granițele în care trebuie să exiști. De aceea, nu sunt foarte convins că efectul despre care discutăm este un efect de vârstă, cât mai degrabă unul legat de educație”. (Bogdan Voicu, sociolog)