Viitorul politicii agricole comune în contextul noului cadru financiar multianual
Europa negociază în această perioada soarta fermierilor ei, în condiţiile în care, în perioada mai-iunie, Bruxelles-ul va publica două documente strategice pentru următorul PAC-2020
România Internațional, 23.04.2018, 15:26
Europa negociază în această perioada soarta fermierilor ei, în condiţiile în care, în perioada mai-iunie, Bruxelles-ul va publica două documente strategice pentru următorul PAC-2020. Este vorba despre cadrul financiar multianualal UE, care, după spusele comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, ar trebui să fie finalizat în luna mai şi despre cadrul de bază pentru implementarea PAC, ce ar trebui să fie lansat în luna iunie.
Comisia Europeană creionează în prezent viitoarea Politică Agricolă Comună. In acest sens a fost publicată la finele lunii noiembrie comunicarea Viitorul alimentaţiei şi agriculturii după 2020. Această comunicare deschide drumul dezbaterilor publice privind viitorul Politicii Agricole Comune, iar un astfel de eveniment, organizat de Institutul European din România cu tema ‘Viitorul politicii agricole comune în contextul noului cadru financiar multianual’, a avut loc la sfîrşitul lunii trecute la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Eveniementul face parte din campania Dialoguri europene – dezbateri publice în vederea pregătirii Preşedinţiei Romaniei la Consiliului UE.
Victor Negrescu, Ministru delegat pentru Afaceri Europene, a arătat, în intervenţia sa, că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene ar trebui să fie fundamentată pe o evaluare a funcționalității actualului cadru, subliniind necesitatea conturării unei alocări financiare care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii. De asemenea, acesta a subliniat că România va deţine în 2019 preşedinţia instituţiei care reprezintă interesele statelor membre, respectiv cea a Consiliului Uniunii Europene, iar unul dintre obiectivele principale de țară în aceasta perioadă este acela de susținere a Politicii Agricole Comune, precum și a celei de Coeziune. Victor Negrescu: Obiectivul nostru principal pe perioada Președinției rămâne ideea aceasta de a genera unitate în plan european, de a evita fragmentarea, dar mai ales de a promova un mesaj foarte clar, care, cu siguranță, este legat de Politica Agricolă Comună (PAC). Ne referim aici la convergența reală, la nevoia de a genera, într-adevăr, o mai mare coeziune în plan european, de a reduce decalajele de dezvoltare, de a sprijini zonele care au nevoie de sprijin și, mai ales, de a sprijini cetățenii care au nevoie de sprijin. Ori, cadrul financiar multianual viitor ar trebui să fie o sursă de soluţii în acest sens şi trebuie să-l gîndim ca atare. Pe perioada Președinției, Ministerul Agriculturii va coordona activitatea a 29 de grupuri de lucru, va gestiona 58 de președinți și vicepreședinți și, în plus, un număr important de coordonatori de dosar şi experti și și-au propus un număr important de reuniuni printre care Consiliul din domeniu, Consiliul informat care să fie organizat în țară, pentru a dezbate PAC și a exprima punctul nostru de vedere. Vorbim de 7 reuniuni importante, pe cele 6 luni, prin care vom promova ce înseamnă viziunea noastră.
Bugetul Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020 reprezintă aproximativ 38 % din bugetul global al UE. Comisia Europeană va prezenta propunerea formală pentru următorul buget pe termen lung al UE în lunile următoare, cel mai târziu la începutul lunii mai.