Uniunea Europeană și Macedonia
Balcanii de Vest au rămas la periferia integrării europene din cauza istoriei tumultoase din anii 1990, mai precis a conflictului din fosta Iugoslavie care a dus la dezintegrarea țării și a afectat și țări ca Albania.
Steliu Lambru, 29.06.2018, 10:12
Balcanii de Vest au rămas la periferia integrării europene din cauza istoriei tumultoase din anii 1990, mai precis a conflictului din fosta Iugoslavie care a dus la dezintegrarea țării și a afectat și țări ca Albania. Extinderea Uniunii Europene însă e un proces în desfășurare și, pentru a fi complet, marele proiect european are în vedere și înglobarea Balcanilor de Vest.
Republica Macedonia sau Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei a fost printre cele mai vitregite țări care au succedat fostei federații iugoslave. A avut probleme de raportare identitară la Bulgaria, a trebuit să facă față blocajului în relația cu Grecia asupra propriului nume, a întâmpinat diferende bisericești cu Serbia și a avut relații tensionate cu Albania din cauza raporturilor cu minoritatea albaneză de pe teritoriul său. Toate acestea au făcut ca Macedonia să fie un teritoriu rămas într-o zonă gri a incertitudinii.
Însă premierul Zoran Zaev și guvernul său și-au propus să demareze o agendă europeană proactivă. A îmbunătățit semnificativ relațiile cu vecinii săi și a început reforme. Este ceea ce a remarcat și Donald Tusk, președintele Consiliului European, la vizita pe care Zaev a făcut-o la Bruxelles: „Marți, miniștrii europeni au pus bazele pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Albania în iunie 2019. Aștept ca în următoarele ore, șefii de state ai țărilor din Uniunea Europeană să susțină această decizie. Această mare performanță nu ar fi fost posibilă fără dedicarea dumneavoastră personală. Nu ar fi fost posibilă fără pașii semnficativi făcuți de guvernul dumneavoastră către consolidarea democrației și a domniei legii în țara dumneavoastră, ca și introducerea reformelor structurale și a încheierii înțelegerilor cu vecinii. Pentru Uniunea Europeană ca întreg, acordul dumneavoastră de bună vecinătate cu Bulgaria și cel cu Grecia, mai recent, asupra numelui țării este un exemplu pentru alții din regiune despre cum să abordeze relațiile cu vecinii. De aceea, ieri am făcut un apel către toți membrii Consiliului European să-și exprime susținerea univocă pentru acordul la care au ajuns prim-miniștrii Zaev și Tsipras asupra chestiunii numelui. În timpul vizitei mele la Skopje, în aprilie, am putut vedea voința politică de a merge înainte spre integrarea euroatlantică a țării. Nu am niciun dubiu că în timpul conducerii curajoase a premierului Zaev veți fi capabili să susțineți ritmul reformelor în instituții-cheie care sunt importante pentru viitorul țării.”
Integrarea Macedoniei în blocul european este așteptată pentru ca proiectul european să-și dovedească încă o dată viabilitatea. Iar succesul ei depinde în mare măsură de ceea ce vor cetățenii Macedoniei.