Ungaria îşi consolidează infrastructura
Pentru Uniunea Europeană, dezvoltarea infrastructurii statelor membre este esenţială. Investiţiile în acest sector sunt foarte importante şi sunt semnificativ diferite faţă de alte tipuri de cheltuieli de capital.
Monica Chiorpec, 11.03.2019, 12:21
Pentru Uniunea Europeană, dezvoltarea infrastructurii statelor membre este esenţială. Investiţiile în acest sector sunt foarte importante şi sunt semnificativ diferite faţă de alte tipuri de cheltuieli de capital. Acest fapt se datorează impactului deosebit al infrastructurii asupra relansării pozitive generate la nivelul întregii economii.
În Uniunea Europeană, după o îndelungată perioadă de creştere susţinută, investiţiile în infrastructură au scăzut începând cu anul 2009, pe fondul crizei economico-financiare. În ciuda relaxării treptate a acestei tendinţe negative, resimţită în 2015, aceste investiţii rămân sub nivelurile anterioare crizei. Fiecare nouă investiţie în infrastructura statelor membre nu poate decât să îi bucure pe oficiali. Este şi cazul Ungariei, care îşi va dezvolta, în viitorul apropiat, nu doar infrastructura rutieră, ci şi sistemul de colectare a apei din zona Budapestei.
Cu detalii, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Avem veşti bune din partea Ungariei. Fondul European de Coeziune investeşte 218,5 milioane de euro în două proiecte importante, care vor îmbunătăţi viaţa cotidiană a ungurilor. Mai întâi, este vorba de o nouă rută, o conexiune mai rapidă cu frontiera austriacă. Apoi, Ungaria investeşte în ameliorarea tratării şi a colectării apelor în aglomeraţiile Budapestei. Ungaria primeşte 25 de miliarde de euro, cu titlul de fonduri structurale şi investiţii europene pentru perioada 2014-2020. Acest lucru înseamnă, în medie, 2.532 de euro pentru fiecare cetăţean al Ungariei pentru această perioadă.
La fel ca în cazul celorlalte state din fostul bloc comunist, şi Ungaria depune eforturi însemnate pentru a prinde din urmă statele membre vestice în ceea ce priveşte infrastructura. Conform unui raport din anul 2017, mai mult de 52% din drumurile naţionale ale Ungariei necesită lucrări de consolidare şi modernizare, doar 10-15% dintre acestea aflându-se în condiţii bune. Estimările Băncii Europene de Investiţii arată că nevoile statelor membre de investiţii în infrastructura economică pentru energie, transport, apă şi canalizare, dar şi pentru telecomunicaţii, se ridică la 688 miliarde de euro pe an. Ca recunoaştere a decalajelor tot mai mari între statele membre, cadrele multianuale actuale ale Uniunii Europene îşi propun dezvoltarea de noi instrumente financiare pentru acoperirea tuturor necesităţilor infrastructurii de consolidare şi modernizare. Investiţiile în infrastructură sunt abordate, direct sau indirect, de majoritatea acestor iniţiative de finanţare şi sprijin.