UE sărbătoreşte a 30-a aniversare a programului Erasmus
Programul UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport celebrează 30 de ani de la înfiinţare.De la lansarea sa în 1987, milioane de persoane au putut să studieze, să lucreze şi să se angajeze voluntar în străinătate cu ajutorul burselor Erasmus
România Internațional, 20.12.2017, 13:04
În acest an, Uniunea Europeană sărbătoreşte 30 de ani de la crearea programului Erasmus, un proiect european care a ajutat milioane de tineri să studieze în străinătate. De-a lungul a trei decenii, programul a oferit, în special tinerilor, oportunitatea de a dobândi noi experienţe şi de a-şi lărgi orizontul printr-un sejur într-o altă ţară. Peste 5 milioane de persoane au beneficiat de mobilitate universitară în cadrul acestui program european.
Până în 2020, Programul Erasmus plus (numit aşa începând cu 2014) va sprijini peste două milioane de studenţi din toate universităţile statelor care fac parte din program (inclusiv 450.000 stagiari), 650.000 de profesionişti şi studenţi interesaţi de educaţie şi formare profesională, şi jumătate de milion de voluntari şi tineri. De asemenea, peste 800 de mii de profesori, educatori, traineri vor putea beneficia de experienţe noi de învăţare şi schimburi de expertiză în toate state Uniunii Europene. În cadrul acestui program european, studenţii din state membre ale Uniunii Europene au dorit să studieze în România. Potrivit datelor Comisiei Europene, între anii 2007 -2013, peste 11.250 de studenţi străini, din Turcia, Franţa, Spania, Italia şi Portugalia, au ales să descopere România prin programul Erasmus. Şi românii au beneficiat de acest program educaţional, numărul lor crescând de la un an la altul.
Corina Creţu, comisar european pentru politică regională: Am întâlnit mulţi români care au beneficiat de programul Erasmus. M-am bucurat să aud câte schimbări s-au produs în viaţa lor de-a lungul şi, mai ales, după acest schimb de experienţă. Au învăţat limbi străine, au descoperit noi culturi, au legat prietenii ce durează şi astăzi, dar mai ales au înţeles că Uniunea Europeană este un proiect în care tinerii pot să învestească şi că vor fi răsplătiţi pe măsură. Au înţeles că România aparţine Uniunii Europene şi că valorile naţionale vor fi respectate şi mai bine valorificate la nivel european. Datorită apartenenţei la Uniunea Europeană, 240 de mii de tineri români şi-au îndeplinit până în prezent visul de a studia la universităţi europene de prestigiu din ţări precum Franţa, Spania, Italia, Ungaria sau Germania şi sunt sigură ca multi alţii li se vor alătura în viitor.
Pentru a marca 30 de ani de Erasmus, pe tot parcursul acestui an, au fost organizate conferinţe, ceremonii aniversare, dezbateri şi expoziţii în toate statele membre. Reprezentaţa Comisiei Europene în România a celebrat programul Erasmus plus printr-o proiecţie specială a filmului L’auberge espagnole, un film despre primele generaţii Erasmus. Iată câteva exemple de foşti studenţi Erasmus, care în prezent lucrează la vârful Comisiei Europene. Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, a beneficiat de experienţa Erasmus în Franţa, în anul 1997. Jyrki Katainen, un alt fost student Erasmus, este astăzi vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru locuri de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate.