UE alocă 300 milioane euro pentru protejarea oceanelor
Oceanele sunt, în continuare, amenințate de poluare. Zece milioane de tone de deșeuri ajung anual în oceane. Uniunea Europeană intenționează să garanteze securitatea, curățenia și gestionarea durabilă a oceanelor noastre.
România Internațional, 08.11.2018, 08:30
Oceanele sunt, în continuare, amenințate de poluare. Zece milioane de tone de deșeuri ajung anual în oceane. Uniunea Europeană intenționează să garanteze securitatea, curățenia și gestionarea durabilă a oceanelor noastre.
Uniunea Europeană va aloca 300 de milioane de euro pentru protejarea oceanelor. Aproximativ 100 de milioane de euro vor fi destinate finanţării proiectelor de cercetare şi dezvoltare pentru a lupta împotriva poluării cu plastic, în timp ce 82 de milioane vor fi alocate proiectelor de cercetare marină şi maritimă, cum ar fi evaluarea ecosistemelor, cartografierea fundului mărilor şi sisteme de acvacultură inovatoare. Comisia Europeană intenţionează, de asemenea, alocarea a 13 milioane de euro pentru programul de satelit Copernicus destinat monitorizării maritime. Suma de 300 de milioane de euro se va adăuga celor 550 de milioane de euro anunţate anul trecut la conferinţa din Malta, pentru a face faţă noilor provocări care afectează oceanele la nivel mondial. Angajamentele anunțate în Malta din partea Comisiei și a altor actori din sectorul public și cel privat din 112 țări din întreaga lume au atins un total de peste 6 miliarde euro.
Cu toate acestea, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, spune că mai sunt multe de făcut, pentru ca mările şi oceanele noastre să fie mai sigure şi mai curate: Poluarea maritimă va continua să ne distrugă oceanele, dacă țările – fie ele de coastă sau de uscat – nu vor lua măsuri. Măsurile prevăzute în acordul statelor portuare pot închide reţeaua de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, dar numai dacă statele de coastă din întreaga lume, inclusiv țările în curs de dezvoltare, îl semnează și au mijloacele necesare pentru a-l pune în practică. Zonele marine protejate pot aduce beneficii economice şi de conservare, dar au nevoie de o finanțare adecvată şi de o gestionare eficientă dacă dorim ca aceste beneficii să dureze
În condiţiile în care tot mai mult plastic poluează mările și oceanele, UE vrea să interzică folosirea tacâmurilor de unică folosință, a paielor și a bețișoarelor de urechi din plastic, anumite unelte de pescuit sau alte categorii de produse de uz zilnic care reprezinta cam 70% dintre deseurile ajunse pe plaje.