Strategie UE pentru finanţare sustenabilă
Consiliul ECOFIN al Uniunii Europene reunit la Bruxelles, luna trecută, a dezbătut teme legate de finanţarea sustenabilă a UE, orientări bugetare pentru exerciţiul financiar 2019, achiziţiile publice şi despre investiţiile strategice în interiorul UE
România Internațional, 06.03.2018, 11:12
Miniştrii finanţelor din UE s-au reunit la Bruxelles, la sfârşitul lunii trecute, pentru a discuta despre finanţele sustenabile, chestiunile legate de bugetul UE şi despre rolul achiziţiilor publice în investiţii şi inovare. Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare al UE (ECOFIN) s-a desfăşurat având la bază raportul Grupului de lucru la nivel înalt privind finanţarea sustenabila în contextul necesităţii elaborării unei strategii a UE în acest domeniu. Strategia pentru finanţarea sustenabilă este o acţiune prioritară inclusă în Planul de acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital, reprezentând şi una dintre etapele cheie pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris şi a Agendei UE pentru dezvoltare durabilă.
În 2015 au fost adoptate acorduri internaţionale istorice precum Agenda 2030 şi obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU şi Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. De altfel, prevenirea schimbărilor climatice este o prioritate esentială pentru Uniunea Europeană, pentru care ia măsuri legislative şi de sprijin financiar, după cum a declarat Valdis Dombrovskis, comisar european pentru Euro şi Dialog Social, însărcinat şi cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital: Uniunea Europeană se angajează să atingă obiectivele stabilite în Acordul de la Paris. Cu toate acestea, pentru a limita încălzirea globală la mai puţin de 2 grade Celsius, Europa are nevoie de aproximativ 180 de miliarde de euro pentru investiţii suplimentare anuale în următorul deceniu. Banii publici nu vor fi de ajuns. Trebuie să mobilizăm capital privat substanţial.. De asemenea, miniştrii finanţelor au recomandat Parlamentului European să acorde Comisiei descărcarea de gestiune în ceea ce priveşte bugetul pentru 2016. Totodată, împărtăşim priorităţile pe care miniştrii le-au stabilit pentru orientările bugetare pentru 2019, şi anume creşterea continuă, competitivitatea şi crearea de locuri de muncă de înaltă calitate. Abordarea aspectelor legate de migraţie, protecţia frontierelor şi ameninţările la adresa securităţii rămân pe agenda principală.
Pe agenda reuniunii ECOFIN a figurat şi o prezentare a Comisiei Europene privind achiziţiile publice şi investiţiile strategice, în baza Pachetului privind Achiziţiile Publice, adoptat de către Comisie la 3 octombrie anul trecut.