Statistici integrate referitoare la ferme din UE
Parlamentul European a adoptat propunerile de îmbunătăţire ale statisticilor integrate referitoare la ferme.
Mihai Pelin, 13.07.2018, 11:48
Parlamentul European a adoptat propunerile de îmbunătăţire ale statisticilor integrate referitoare la ferme. Statisticile agricole sunt coloana vertebrală a sistemului agricol european. Pentru a spori viteza de răspuns la noile nevoi de date, Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere bazată pe un cadru integrat, flexibil și modular. Scopul său este de a crea un sistem pe baza căruia să poată fi înțeleasă mult mai bine starea agriculturii în Uniunea Europeană, a zonelor rurale, cât și a politicilor agricole.
Astfel, se stabilește un cadru pentru statisticile europene de la nivelul fermelor și se integrează informații privind structura fermelor, metodele de producție, măsurile de dezvoltare rurală, toate într-un sistem flexibil de module și de sondaje ad-hoc legate de un set de bază de variabile. Raportul are la bază ideea de a simplifica colectarea datelor, reducerea costurilor și a sarcinilor administrative, dar și de a păstra un cadru flexibil ce va putea dura și se va putea adapta în timp. Europarlamentarul român Gabriela Zoană, în calitate de raportor, a condus negocierile dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană:
“Primul pilon al acestui regulament reprezintă recensământul agricol ce va avea loc în 2020, iar eforturile s-au concentrat pe reducerea sarcinilor administrative și a presiunii asupra fermierilor. Grija noastră cea mai mare a fost de a avea o imagine cât mai corectă asupra spațiului agricol european, de la fermele mici la cele mai mari structuri. Cel de-al doilea pilon este reprezentat de module statistice, la intervale regulate privind diferite tematici precum forța de muncă agricolă, echipamentele agricole, irigațiile. Am avut grijă să păstrăm un cadru flexibil, care să permită statiticilor euopene să evolueze în timp, dar și ca un număr rezonabil de variabile să poată fi luat în considerație. Cel de-al treilea pilon reprezintă opțiunea de a efectua o cercetare agricolă ad-hoc. Probabil acesta a fost punctul cel mai dificil din cadrul negocierilor. În primul rând, a fost nevoie să găsim echilibrul interinstituțional intre acte delegate și acte de execuție.În al doilea rând, a fost nevoie să fixăm o limită asupra numărului maxim de variabile. Consider că am ajuns la un acord bun, care respectă mandatul parlamentului, garantează flexibilitatea necesară pentru Eurostat, dar, în același timp, nu expune institutele naționale de statistică la costuri administrative și financiare neprevăzute.”
Prin aceste propuneri se urmărește îmbunătățirea sistemului de colectare a datelor, acesta devenind mai coerent, flexibil și mai rapid. Procesul de colectare a datelor statistice, în special cele privind structura exploatațiilor agricole, influențează vizibil deciziile în viitoarele reforme agricole, decizii care în cele din urmă se răsfrâng asupra fermierului.