Statele UE se angajează să facă mai mult împreună în domeniul digital
După ce ediția de anul trecut a Zilei Digitale, care a fost organizată la Roma, a declanșat acțiuni reușite de cooperare în domenii precum calculul de înaltă performanță, mobilitatea conectată și digitalizarea industriei
Mihai Pelin, 17.04.2018, 11:07
După ce ediția de anul trecut a Zilei Digitale, care a fost organizată la Roma, a declanșat acțiuni reușite de cooperare în domenii precum calculul de înaltă performanță, mobilitatea conectată și digitalizarea industriei, Comisia a repetat initiativa în 2018 pentru a încuraja sporirea cooperării cu privire la aspectele digitale. În ultimul an, s-au realizat progrese majore în ceea ce privește piața unică digitală. Eliminarea tarifelor de roaming și portabilitatea conținutului online fac de acum parte din viața cetățenilor europeni. Norme mai stricte privind protecția datelor cu caracter personal și primele norme la nivelul UE privind securitatea cibernetică vor deveni realitate în luna mai. Europa ar trebui să avanseze și, pe baza pieței unice digitale, să sporească investițiile și să promoveze cooperarea într-o serie de domenii-cheie, precum inteligența artificială, tehnologia blockchain sau serviciile medicale.
Comisarul European responsabil pentrupentru economia şi societatea digitale, Mariya Gabriel, a oferit mai multe amănunte despre aceste eveniment: Ziua Digitală e un eveniment unic, care înlesneşte colaborarea dintre Comisia Europeană, statele membre şi toate părţile implicate pentru a putea face faţă provocărilor generate de dezvoltarea digitală astfel încât toate companiile şi toţi cetăţenii europeni să beneficieze de aceasta. Nu mai e un secret pentru nimeni că amploarea şi viteza cu care se schimbă societatea şi economia noastră graţie digitalizării sunt fără precedent. Un exemplu în acest sens îl reprezintă adoptarea de noi tehnologii precum inteligenţa artificială, blockchain şi noile paradigme din domeniile de calcul şi de comunicare care vor atinge toate domeniile industriei mondiale. Sper ca această Zi Digitală din 2018 să ne ajute sa progresăm toţi spre un ţel comun: transformarea digitală a societăţii şi economiei noastre să fie pusă în slujba intereselor concetăţenilor noştri şi a companiilor noastre astfel încât să putem asigura un viitor prosper şi durabil pentru toţi.
Discuțiile de la Bruxelles s-au concentrat pe modul în care evoluțiile tehnologice vor modela viitorul Europei. S-a stabilit că inteligența artificială poate aduce beneficii importante societății și economiei europene, cum ar fi servicii medicale mai bune, transporturi mai sigure și un sector industrial mai competitiv. Pentru a putea profita pe deplin de oportunitățile oferite de inteligența artificială, țările europene trebuie să colaboreze, inclusiv în ceea ce privește utilizarea celor mai înalte standarde de protecție a datelor. În cadrul discuțiilor a fost abordată și tehnologiablockchain, utilizată pentru a data documente digitale astfel încât să nu fie posibilă alterarea acestora. Comisia Europeană va investi aproximativ 300 de milioane EUR în proiecte care vizează sprijinirea utilizării acestei tehnologii. În ceea ce privește sănătatea, cetățenii ar trebui să aibă un rol activ în tratamentul lor personalizat. Astfel, urmează să fie creată o conexiune de acces între bazele de date genomice existente și viitoare din întreaga UE, ceea ce va facilita progresele cercetării în domenii precum bolile rare, cancerul, afecțiunile creierului și altele.