Semestrul european 2019. Pachetul de primăvară
Comisia Europeană a prezentat, recent, un ultim set de recomandări specifice fiecărei țări pentru 2019, în care defineşte orientările de politică economică adresate tuturor statelor membre, pentru următoarele 12 luni.
România Internațional, 14.06.2019, 11:08
Comisia Europeană a prezentat, recent, un ultim set de recomandări specifice fiecărei țări pentru 2019, în care defineşte orientările de politică economică adresate tuturor statelor membre, pentru următoarele 12 luni.
În general, economia europeană este în creștere pentru al șaptelea an consecutiv și sunt semne că această tendință se va menține și în 2020, economiile tuturor statelor membre fiind în expansiune în ciuda condițiilor mai puțin favorabile și a incertitudinilor de la nivel mondial, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital:
Este ultimul pachet de primăvară pentru această Comisie. Poate că e o şansă să evaluăm drumul pe care l-am parcurs. Economia europeană este într-o formă mult mai bună decât la început. 7 ani de creştere neîntreruptă, investiţiile se redresează, finanţele publice se ameliorează, ocuparea forţei de muncă este la nivel record. 12,6 milioane de locuri de muncă au fost create începând cu 2014. Si acest fenomen este unul răspândit în ciuda încetinirii recente şi a creşterii riscurilor.
Toate ţările UE vor creşte din punct de vedere economic, anul acesta şi următorul, ceea ce ne arată că politicile noastre economice, de stimulare a investiţiilor, de accelerare a reformelor structurale şi de a încuraja politicile fiscale responsabile au funcționat, au dat roade. Din păcate, nu așa stau lucrurile în toate țările UE. Unele state nu au profitat de această perioadă economică bună pentru a-și consolida rezerve fiscale și pentru a face reforme. Mai sunt încă multe de făcut pentru că economiile noastre să devină mai competitive și mai rezistente.
Justiția, sănătatea sau infrastructura sunt capitole care ridică îngrijorări la Bruxelles. Comisia Europeană a dat avertismente României și Ungariei, în legătură cu deficitele excesive la buget. În cazul României sunt criticate intervențiile asupra evoluției Justiției dar şi sistemul de sănătate. Nivelul de finanțare este redus, utilizarea ineficientă a resurselor publice și lipsa reformelor limitează eficacitatea sistemului de sănătate. Emigrarea continuă a forței de muncă a condus la un deficit considerabil de medici și de asistente medicale. De asemenea, calitatea infrastructurii, nu doar cea rutieră, ci și cea de transport, de energie, a deșeurilor, a apelor reziduale, rămâne scăzută și limitează perspectivele de creștere ale României, mai arată raportul Comisiei Europene.