Scrumbia de Dunăre afumată, produs recunoscut şi protejat de UE
Scrumbia de Dunăre afumată este cel mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene.
Ștefan Baciu, 08.01.2019, 13:01
Scrumbia de Dunăre afumată este cel
mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene. Această
specie de peşte poate fi capturată numai în perioada primăverii, atunci când
urcă pe Dunăre pentru reproducere. După
ce se adună în bancuri mari la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, scrumbiile
urcă pe fluviu pe distanţe de sute de km, după care, cele care au scăpat de
plasele pescarilor, revin slăbite în mediul marin. Această specie nu poate fi
crescută în sistem de acvacultură, iar scrumbia utilizată ca materie primă
pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe
Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră, până la Cotul Pisicii,
în aval de oraşul Galaţi. În cererea de recunoaştere a produsului, este
menţionat faptul că studiile efectuate pe scrumbia de Dunăre pescuită peste
această limită demonstrează scăderea conținutului de grăsime cu
influențe negative asupra gustului și parazitarea intensă a peștelui. Este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din
lume, raportat la talia sa: 25 … 30 de cm lungime şi o greutate cuprinsă între
250 şi 400 de grame.
În ceea ce priveşte produsele româneşti recunoscute
oficial la nivel european şi beneficiile aduse de această recunoaştere, şeful
Biroului de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu,
a spus: Începând cu 3 decembrie, România are un nou
nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european, şi anume
scrumbia de Dunăre afumată. Pe lângă scrumbia de Dunăre afumată, România mai
are 4 produse alimentare protejate în UE, novacul afumat din Ţara Bârsei,
telemeaua de Ibăneşti, salamul de Sibiu şi magiunul de prune de Topoloveni. În
total la nivelul Uniunii Europene sunt înregistrate 1440 de produse protejate.
Printre beneficiile faptului că scrumbia de Dunăre afumată este este un produs
protejat şi recunoscut la nivel european, putem să enumerăm faptul că
producătorii ar putea primi fonduri pentru a putea promova acest produs,
scrumbia, peste graniţă, desigur şi concurenţa mai mare poate să însemne un
preţ mai bun pentru producători şi, nu în ulitmul rând, consumatorii aş putea
spune că sunt cei mai fericiţi în acest caz pentru că vor avea certitudinea că
ceea ce consumă este de calitate.
Caracteristicile
produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care
se produce, printr-o metodă de afumare la rece, specifică zonei. Rețeta
produsului Scrumbie de Dunăre afumată este determinată de priceperea
localnicilor, transmisă din generație în generație. Peste 100 de ani de
producție și de comercializare în aria geografică au contribuit la reputația
produsului. Sub denumirea de Scrumbie de Dunăre afumată, produsul prelucrat
în aria geografică, precum și reputația sa sunt consemnate de omul de știință
Grigore Antipa într-o lucrare din anul 1916, intitulată Pescăria și pescuitul
în România.