Reuniunea informală a ECOFIN de la Viena
În perioada 7-8 septembrie a.c., la Viena a avut loc reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).
România Internațional, 12.09.2018, 10:27
În perioada 7-8 septembrie a.c., la Viena a avut loc reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN).
Miniștrii afacerilor economice și financiare ale UE s-au reunit la Viena, la sfîrşitul săptămânii trecute, la a doua sesiune a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN. Discuțiile s-au axat pe aprofundarea Uniunii Economice și Monetare din perspectiva programului InvestEU și a instrumentelor privind consolidarea reformelor structurale și stabilizarea macroeconomică, propuse în următorul Cadru Financiar Multianual, dar și pe propunerile pentru impozitarea economiei digitale.
Amintim că Executivul european a lansat la începitul lunii iunie 2018 propunerea de a înlocui cele 14 instrumente de investiții care funcționează în prezent în UE cu un nou fond numit Invest UE. Acesta va înlocui astfel actualul plan Juncker în următorul plan multinanual 2021-2027 și va simplifica mult actualele proceduri europene. Programul InvestEU este un nou program de investiţii care va fi finanţat din bugetul UE, aferent Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, după modelul Planului de Investiţii pentru Europa (aşa-numitul Plan Juncker). Fondul InvestEU va mobiliza investiţii publice şi private prin intermediul unei garanţii de la bugetul UE în valoare de 38 de miliarde euro, care va sprijini proiectele de investiţii ale partenerilor financiari, cum sunt grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi alţii, şi va spori capacitatea acestora de a-şi asuma riscuri.
Referitor la impozitarea economiei digitale, comisarul european pentru modeda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, a declarat: UE are nevoie de un sistem de impozitare modern care să reflecte evoluțiile economiilor noastre. Una dintre principalele evoluții este că întreprinderile și antreprenorii lucrează din ce în ce mai mult în mediul digital. Toți miniştrii au convenit astăzi că este important ca firmele digitale să-și plătească echitabil cota de impozit. Vom lucra la soluții pe termen lung privind impozitarea digitală, de preferință la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sau al Grupului G20. Comisia Europeană sprijină pe deplin președinția austriacă în eforturile sale pentru a adopta rapid propunerea noastră de soluționare provizorie a impozitului pe serviciile digitale.
Încă din primăvară Comisia Europeană a propus noi reglemenătri pentru a se asigura ca activităţile de afaceri din domeniul digital sunt taxate într-un mod corect şi care să favorizeze creşterea economică în spaţiul Uniunii Europene.