Relaţiile UE cu Serbia
Comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a făcut o vizită în Serbia.
Florentin Căpitănescu, 04.09.2018, 11:43
Comisarul european pentru Politică Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, a făcut o vizită la Belgrad, unde a discutat despre următorii paşi ai Serbiei în procesul de aderare la blocul comunitar. Cu această ocazie, oficialul european a avut întâlniri cu președintele Aleksandar Vučić și premierul Ana Brnabić.
De asemenea, în prezenţa comisarului şi a preşedintelui Vučić, a fost inaugurat, la Novi Sad, podul Žeželj, deschis în 1961 şi distrus în 1999, în timpul campaniei NATO împotriva ex-Iugoslaviei. Podul – a reamintit comisarul – este o legătură esențială a rețelei feroviare şi rutiere transeuropene, iar Uniunea Europeană a contribuit la construirea sa cu 35 de milioane de euro, dintr-un total de 54 de milioane.
Johannes Hahn, cu detalii despre fondurile pe care Uniunea le alocă Serbiei: “Finanțarea podului reprezintă doar o mică parte a asistenței financiare pe care Uniunea a alocat-o Serbiei. Din 2007, am asigurat țării 2,2 miliarde de euro, iar suma va creste la 3 miliarde, până în 2020. Acestea nu sunt împrumuturi condiționate, ci granturi nereturnabile, pe care le acordăm Serbiei pentru îmbunătățirea nivelului de trai în multe domenii, cum ar fi educația, drepturile consumatorilor, siguranţa alimentară, mediul, infrastructura de transport, protecția drepturilor copilului și agricultura”.
La rându-i, preşedintele Vučić şi-a exprimat speranţa că vor fi realizate progrese semnificative în privinţa statului de drept înainte de următorul raport pe care Comisia Europeana îl va dedica Serbiei. Vucic a mai spus că cel mai important lucru este maniera în care banii sunt folosiți, pentru a arăta publicului din ţara sa că Uniunea Europeană este cel mai important și cel mai mare donator al Serbiei. În total, oficialii europeni şi autorităţile de la Belgrad au de negociat 35 de capitole asociate aderării la blocul comunitar. Statutul Kosovo, relaţia complicată a Serbiei cu Croaţia vecină, care este stat comunitar, şi situaţia minorităţilor etnice sunt alte dosare considerate complicate.