Raport privind starea apelor în UE
Un nou raport publicat de Agenția Europeană de Mediu arată că marea majoritate a lacurilor, râurilor, apelor de coastă și a apelor subterane din UE nu îndeplinesc standardele minime de mediu ale UE privind calitatea apei.
România Internațional, 13.07.2018, 13:19
Doar 40% dintre apele de suprafață din Uniunea Europeană sunt într-o stare bună, conform unui nou raport al Agenţiei Europene de Mediu, realizat în perioada 2010-2015. Au fost analizate peste 130.000 de surse de apă: râuri, zone umede, lacuri și estuare, până la apele subterane și costiere. Concluzia este că în întreaga UE, apele s-au deteriorat într-un ritm alarmant, iar acest lucru face parte dintr-o tendinţă globală. Dacă ne referim la populaţiile de specii de apă dulce acestea cu scăzut cu 81% între 1970 şi 2012. Doar izvoarele subterane au o stare chimică bună, potrivit raportului european. Insă anumite situri continuă să fie contaminate de nitraţi dar şi de alte produse chimice periculoase. Incă din anul 2000 statele membre ale Uniunii s-au angajat să protejeze ecosistemele acvatice prin adoptarea Directivei Cadru Apă, datele raportului arată însă că această directivă nu a fost pusă în aplicare pe teren. Camelia Ionescu, coordonator naţional Departament ape dulci la WWF România, a declarat:
”Rezultatele raportului arată că apele din Europa încă mai au lung drum de parcurs până să ajungă ape curate. S-a contatat că la nivelul UE doar 40% dintre râuri sunt într-o stare bună, mai sunt 60% pentru care ar trebui să se aplice diverse măsuri pentru a ajunge la o anumită calitate. Asta înseamnă că există poluare în continuare, poluare chimică, diverse intervenţii asupra râurilor care determină cumva starea lor şi procentele acestea destul de alarmante. Directiva Europeană se aplică într-o destul de mică măsură. Practic, statele au folosit multe derogări. Directiva spunea că obiectivele pe care statele ar trebui să şi le asume ar fi ca până în 2015 apele din Europa să aibă o stare bună, dar asta nu s-a întâmplat. Statele şi-au pierdut din ambiţia iniţială de a aplica în mod serios prevederile Directivei europene. Există o diferenţă între state, sunt state unde industria şi agricultura sunt foarte dezvoltate ceea ce a dus la dereglare a ecosistemelor, inclusiv asupra calităţii râurilor (Germania, Olanda..), dar sunt şi state unde calitatea apei este mai bună, depăşind procentul de 50%.”
Mai multe ONG-uri de mediu, inclusiv Biroul European pentru Mediu şi World Wide Fund for Nature lucrează la protejarea Directivei Cadru Apă şi la consolidarea implementării şi aplicării acesteia.