Propunere de reorganizare a normelor pentru firmele de investiţii
Piețele de capital din Europa vor fi mai eficiente și vor beneficia de o mai bună supraveghere datorită unei reorganizări a normelor pentru firmele de investiții.
Mihai Pelin, 29.12.2017, 14:22
Comisia Europeană propune o revizuire cu un dublu obiectiv: facilitarea activității firmelor de investiții mai mici, asigurând, în același timp, includerea firmelor de investiții celor mai mari și de importanță sistemică în cadrul aceluiași regim ca și băncile europene. Firmele de investiții și serviciile pe care le oferă sunt vitale pentru o bună funcționare a Uniunii Piețelor de Capital (UPC). Alături de bănci, piețele de capital din UE se bazează pe firmele de investiții care oferă consultanță clienților, ajută întreprinderile să valorifice potențialul piețelor de capital, gestionează active și oferă lichiditate pieței, facilitând astfel investițiile în întreaga Uniune. Aceasta are nevoie de piețe de capital mai puternice pentru a promova investițiile, pentru a mobiliza noi surse de finanțare pentru întreprinderi, pentru a le oferi gospodăriilor oportunități mai bune, precum și pentru a consolida uniunea economică și monetară.
Conform propunerii, marea majoritate a firmelor de investiții din UE nu ar mai face obiectul normelor care au fost inițial concepute pentru bănci. Acest fapt va reduce sarcina administrativă, va stimula concurența și va crește fluxurile de investiții, toate acestea fiind priorități ale Uniunii Pieţelor de Capital, fără a afecta stabilitatea financiară. În același timp, cele mai mari firme de investiții, cu importanță sistemică, ar fi supuse acelorași norme și aceleiași supravegheri ca și băncile.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a precizat că propunerile Comisiei fac referire la trei elemente principale: În primul rând, ne asigurăm că fondurile de investiţii de capital sunt mai proporţionale şi mai sensibile la riscurile cu care se confruntă firmele europene de investiţii. Firmele mai mici de investiţii vor beneficia de pe urma unor cerinţe mai simple, care corespund mai bine profilului lor de risc. În al doilea rând, firmele de investiţii mai mari vor fi tratate ca băncile în toate privinţele. Ele furnizează servicii asemănătoare cu cele bancare şi sunt expuse unor riscuri similare celor cu care se confruntă băncile, aşa că ar trebui să fie reglementate şi supravegheate în acelaşi mod ca şi băncile. Ceea ce înseamnă că firmele de investiții de importanță sistemică din zona euro vor fi supravegheate de Banca Centrală Europeană, în calitatea sa de autoritate de supraveghere (în cadrul mecanismului unic de supraveghere). În al treilea rând, conform noilor norme care intră în vigoare la începutul anului viitor, Comisia poate hotărî să ofere acces pe piața europeană firmelor de investiții foarte mari localizate în țări terțe prin condiții de concurență echitabile.
În toate statele membre din Spațiul Economic European există câteva mii de firme de investiții. Majoritatea acestor firme sunt mici și mijlocii și se axează pe oferirea de consultanță precum și pe administrarea de portofolii.