Proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe
Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect european de cooperare între teatre, festivaluri şi organizaţii culturale din zece ţări partenere.
Luana Pleşea, 12.07.2018, 14:21
Fabulamundi. Playwriting Europe” este un proiect european de cooperare între teatre, festivaluri şi organizaţii culturale din zece ţări partenere – Italia, Franţa, Germania, Spania, Polonia, Cehia, Austria, Belgia, Marea Britanie şi România. Finanţat de Comisia Europeană la primele două ediţii ca proiect de scară mică, cu doar cinci ţări participante, printre care şi România, Fabulamundi. Playwriting Europe” a câştigat pentru a treia oară finanţare prin programul Europa Creativă, de data aceasta ca proiect de cooperare la scară mare, pe patru ani – 2017-2020.
Propunând ca temă interogaţia Dincolo de graniţe?”, proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe” are ca scop sprijinirea şi promovarea dramaturgiei contemporane în Europa, prin traducerea ei şi punerea la dispoziţia regizorilor, în primul rând, a oamenilor de teatru şi a teatrelor interesate de curentul contemporan. Reţeaua oferă autorilor dramatici posibilităţi de conectare, întâlniri multiculturale şi dezvoltare profesională. În primele două ediţii fiecare din cele, pe atunci, cinci ţări participante, a propus câte zece autori naţionali, dintre care celelalte ţări partenere să aleagă cel puţin un autor, pe care să îl promoveze traducându-i în primul rând piesa, apoi printr-un spectacol-lectură şi chiar producţie.
România este prezentă în proiect prin Teatrul Odeon din Bucureşti încă de la prima ediţie. Al doilea partener român a fost la primele două ediţii Teatrul Naţional din Târgu Mureş, reprezentat de dramaturgul Alina Nelega, în calitate de director artistic. În prezent, tot sub coordonarea Alinei Nelega, în proiect este parteneră Universitatea de Arte din Târgu-Mureş.
Tamara Susoi, coordonator din partea Teatrului Odeon, despre amploarea pe care a luat-o proiectul Fabulamundi. Playwriting Europe”: Ediţia a treia şi-a dublat aproape numărul de parteneri. Suntem opt dramaturgii acum faţă de cinci. Ceea ce înseamnă că în prezent sunt 80 de autori puşi în circulaţie şi promovare, fiecare cu câte două piese. Şi atunci, în proiect sunt 160 de piese noi europene din care avem de ales. Iar autorii, în afară de aceste spectacole-lectură sau producţii, sunt implicaţi în rezidenţe scurte de o săptămână sau mai lungi, de două săptămâni, în care lucrează cu compania care i-a ales. În plus, ca noutate în această ediţie, mai sunt implicaţi în întâlniri naţionale şi internaţionale. Cele naţionale au avut deja loc în fiecare din cele opt ţări. Partenerii au circulat şi i-au cunoscut pe cei zece autori locali. În decembrie anul trecut, toţi partenerii au fost la Odeon să îi cunoască pe cei zece autori români ai acestei ediţii”.
Cei zece dramaturgi români promovaţi la această ediţie a proiectului sunt: Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Elise Wilk, Radu Popescu, Gabriel Sandu, Alexandra Pâzgu, Alexa Băcanu, Elena Vlădăreanu, Csaba Székely, Olga Macrinici.
În actuala ediţie a proiectului Fabulamundi. Playwriting Europe”, Teatrul Odeon a produs recent spectacolul Gardenia”, pe textul autoarei poloneze Elżbieta Chowaniec, în regia lui Zoltán Balázs. Gardenia” spune istoria a patru femei poloneze din aceeaşi familie, dar din generaţii diferite, începând din al doilea război mondial până în zilele noastre.