Previziuni economice de toamnă ale Comisiei Europene
Economia Uniunii Europene funcţionează bine. Creşterea economică şi crearea de locuri de muncă sunt solide, investiţiile se relansează iar deficiul şi datoria publică sunt în scădere.
România Internațional, 22.11.2017, 13:29
Economia Uniunii Europene funcţionează bine. Creşterea economică şi crearea de locuri de muncă sunt solide, investiţiile se relansează iar deficiul şi datoria publică sunt în scădere. Acestea sunt concluziile previziunilor economice din toamna acestui an comunicate de executivului european. Iată ce a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă:
„Începând din primăvară asistăm la o creştere economică accelerată atât în ţările Uniunii Euroepne, cât şi în zona euro. Toate statele membre au contribuit la aceast progres. În Uniunea Europeană se estimează o creştere a produsului intern brut cu 2,3% în acest an, iar în zona euro, aproape la fel, cu 2,2%. Este cea mai mare rată a creşterii economice din ultimii 10 ani. Creşterea produsului intern brut în zona euro este prognozată la 2,1% în 2018 şi la 1,9% în 2019. Şi ocuparea forţei de muncă este în continuă creştere. Numărul persoanelor angajate în zona euro a atins în prezent cel mai înalt nivel înregistrat vreodată şi a adus rata şomajului la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2008, în timp ce cifra UE, de 7,5% în septembrie, a fost cea mai scăzută din noiembrie 2008.”
Deşi redresarea economică a depăşit aşteptările, încă se mai înregistrează o încetinire semnificativă a pieţei forţei de muncă şi o creştere salarială moderată. Deci, creşterea PIB-ului şi inflaţia sunt încă dependente de sprijin din partea politicilor, se mai arată în raportul Comisiei Europe. De asemenea, este de aşteptat ca inflaţia să atingă o valoare medie de 1,5% în zona euro în acest an şi să scadă la 1,4% în 2018, înainte de a se ridica la 1,6% in 2019. Datorită relansării creşterii economice, se preconizează că finanţele publice din zona euro se vor îmbunatăţi mai mult decât era de aşteptat în primăvară, iar soldul bugetar global este de aşteptat să se îmbunătăţească în aproape toate statele membre.
Pe de altă parte, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 5,7% în 2017, peste estimările cuprinse în previziunile din primăvară care indicau un avans al PIB de 4,3%, se mai arată în documentul executivului comunitar. De asemenea, şi pentru 2018, Comisia Europeană şi-a revizuit, în sus, estimările privind avansul economiei româneşti până la 4,4%, de la 3,7% cât prognoza în primăvară.
Previziunile Comisiei Europene s-au bazat pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la cursurile de schimb, ratele dobânzilor şi preţurile produselor de bază la data de 23 octombrie 2017.